Rehn Kreekale: üle võimete elamine peab lõppema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olli Rehn.
Olli Rehn. Foto: AP/ Scanpix

Euroopa Liit nõudis eile Kreekalt tungivalt täiendavate kasinusmeetmete rakendamist, ühtlasi ähvardati endisest häälekamalt kriisist kasu lõikavaid spekulante korrale kutsuda.


ELi majandus- ja rahaasjade volinik Olli Rehn ütles pärast Ateenas toimunud kohtumisi: «See on teie riigi tuleviku osas kriitiline hetk. Ükski eurotsooni liige ei tohi üle võimete elamisest endale elustiili kujundada.



Valikuid on kaks: kas sina hoiad võlad vaos - või hakkavad võlad sinu üle valitsema.»



Kreeka ametiisikud ütlesid, et Rehn kritiseeris omavahelistes vestlustes valitsust selle eest, et nad juba varem täiendavaid meetmeid ei rakendanud.



Ilmselt tehakse uued sammud teatavaks juba täna. Rehni sõnadest võib välja lugeda, et eurotsoonil on Kreeka liikumakangutamisega tõsi taga.



«Pall on nüüd Kreeka käes,» ütles Saksa valitsus. Veelgi enam näib poliitikategijaid aga ärritavat tõsiasi, et finantsturud nende strateegia kihva võivad keerata.



Seetõttu ähvardavad nad viimaseid karmimate regulatsioonidega, näiteks riigivõla kindlustuse instrumentidega kauplemise osas.



«Kui kreeklased jäävad oma rangete parameetrite juurde, aga turud kavatsevad jätkuvalt nende läbikukkumise peale panustada, siis me seda nii ei jäta,» ütles Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker Saksa ajalehele Handelsblatt.



«Meil on keldris piinariistad olemas ning vajadusel võime need ka ette näidata.»



Juncker on mees, kes juhatab eurotsooni rahandusministrite koosolekuid.



Prantsuse finantsturgude regulaatori AMFi juht Jean-Pierre Jouyet esitas üleskutse anda valvekoertele rahvusvahelisel tasandil volitused võlakindlustustega kauplemine tugeva turbulentsi tekkides ajutiselt peata, näiteks katteta eelmüügi ehk tühimüügi vallandumise korral.



Ühtlasi tõstatas ta küsimuse, kas võlakindlustuse instrumente tohib kasutada muudel eesmärkidel, kui riskide katteks - pidades silmas nn «alasti» kindlustusinstrumentide keelustamist.



Ilmsiks tuli ka tõsiasi, et Saksa finantsregulaator Bafin on üritanud leida tõestusmaterjale väidetele, et Kreeka riigivõlad spekulantide pärusmaaks on kujunenud.



Bafin teatas, et on uurinud küsimust koostöös USA vastavate instantsidega. Kreeka peaminister George Papandreou, ilmselt üritades rahvast uuteks meetmeteks häälestada, ütles televisiooni vahendusel:



«Ma kutsun Kreeka mehi ja naisi üles võitlema ühise eesmärgi nimel, et päästa meie maa.



Ma tean, et valdav enamus meist on valmis seda tegema, ükskõik kui palju see meile maksma läheb ja kui raskeks see võitlus ka kujuneb. Kõik ütlevad jah!»



Uued meetmed puudutavad eeldatavasti käibemaksu tõstmist, erimakse kütuse, tubaka ja sigarettide pealt ning riigiametnike palgakärpeid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles