Büroo: kinnisvarahinnad kerkivad buumiaja tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinnas tehti kolmandas kvartalis ligi 2000 tehingut, mis on juba 2007. aastaga võrreldaval tasemel, kuid kasv näitab siiski juba ka mõningaid vaibumise märke, selgitas Raid & Ko juhatuse liige Andree Raid.

Tema sõnul oli korterite hinnatõus imekspandavalt kõrge 16 protsenti, mis annab isegi buumiajale silmad ette.

Palju on tekkinud uusi kliente, kes tunnevad huvi Kristiine linnaosa ja Kakumäe piirkonna korterite, sh paarismaja- või ridaelamukorterite vastu. «Maa-ameti tehingustatistika andmetel on Kristiine linnaosa korteritehingute keskmine hind aastatagusest isegi 28 protsenti kõrgemal. See on hinnatõus, mis teeb silmad ette ka kuumimatele buumiaastatele.»

Väiksem on surve hindadele olnud Kalamajas. Sealsed korterite tehinguhinnad on kerkinud ainult «tagasihoidliku» 10 protsendi võrra. Kalamaja korterite keskmine tehinguhind on ligi 1500 €/m², uusarenduste hinnad ületavad juba 2000 €/m² piiri.

Kalamaja asub küll Põhja-Tallinnas, kuid Kalamaja korterid konkureerivad selgelt kesklinna piirkonnaga. Kalamaja korterite hinnad on juba ette kerkinud kesklinna tasemele ning edasist liikumisruumi on neil vähem.

Positiivne kuvand, järjest kerkivad uued õdusad arendusprojektid ja inimsõbralik elukeskkond on Kalamajast loonud vägagi soositud piirkonna, millele lisandub järjest enam Kadriorule omast elitaarsuse hõngu.

Suur tehingute arv on pakkumiste seast kiiresti ära noppinud parimad palad. Korterite müügipakkumiste arv on kokku tõmbunud ja nii on ka müügiperioodid muutunud järjest lühemaks.

1-3-toalisele õigesti hinnastatud korterile on Raidi sõnul tänase aktiivse turu puhul võimalik ostja leida 1 kuu jooksul. Kui korteri müügihind on tavapärasest turutasemest kõrgemale pandud, siis peab ostja leidmiseks olema korteril mingi oluline lisaväärtus – näiteks suur terrass, hea vaade vms, mille eest mõni ostja on nõus üle turuväärtuse maksma.

«Tulevikuprognoose tehes võib öelda kindlalt, et senine kiire korterite hinnatõus ei ole jätkusuutlik. Hinnatõus peab kiiresti aeglustuma, et ei korduks alles paari aasta tagused sündmused, mis kinnisvaravankri kraavi vedasid,» arvas Raid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles