Ford hakkab ameeriklastele euroopalikke autosid tootma

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fordi pood Kalifornias Encinitas 21. juulil.
Fordi pood Kalifornias Encinitas 21. juulil. Foto: Reuters / Scanpix

Ford plaanib oma fookust pöörata ning hakata ka Ameerika ostjatele tootma rohkem euroopalikke väikseid ja kütusesäästlikke autosid.


Ford teeb suunamuutuse teatavaks neljapäeval koos majandusaruande avaldamisega, kirjutab New York Times viidates asjaga kursis olevatele allikatele.

Oodata on, et Ford paneb kolm Põhja-Ameerikas asuvat seni veoautosid tootnud koostetehast valmistama sõiduautosid.

Tehased seadistatakse ümber, et toota rohkem kütusesäästlikke mootoreid. Seal hakatakse ameeriklastele tegema kuut uut seni eurooplaste jaoks planeeritud mudelit.

Ettevõte tahab siduda ka «peaaegu luksusliku» Mercury kaubamärgi uue säästlike autode strateegiaga. Mercury nimelisi autosid müüb Ford USAs, Mehhikos ja Lähis-Idas.

Eelmisel aastal müüs Ford üleilmselt 6,5 miljonit autot. Ettevõte sai eelmisel aastal 2,7 miljardit dollarit kahjumit ning on loobunud pikaajalisest eesmärgist 2009. aastal kasumisse jõuda.

Sarnaselt teistele USA suurtele autotootjatele on Fordi olukorda halvendamas kombinatsioon kiiresti tõusnud naftahinnast ja senisest keskendumisest maasturitele ning pick-up autodele.

Möödunud kolme aastaga on Ford vähendanud umbes 40 000 töökohta USAs ning töökaotus ootab arvatavasti ees veel paljusid.

Eelmisel aastal oli Fordi palgalehel üleilmselt 245 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles