Ford tagasi kasumis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford Focus RS..
Ford Focus RS.. Foto: Ford.

Ford Motor jõudis mullu esimest korda pärast 2005. aastat taas kasumisse ning on ühtlasi esimene kolmest Detroidi hiiglasest, kes end pärast raskeid aastaid taas jalule on ajanud.


Ford jõudis kasumisse vähemalt aasta varem, kui nad varasemalt olid ennustanud, ning üha rohkem analüütikuid on seda meelt, et Ford on üks neist vähestest, kes üleilmsest autotööstuskriisist kasu lõikama hakkavad.


Fordi 2009. aasta netokasumiks kujunes 2,7 miljardit dollarit, eelneval aastal olid nad veel 6,9 miljardi dollariga kahjumis.

Autotootja aastakasumi tõstis üles neljanda kvartali tugev 868 miljoni dollari suurune lõpuspurt, mis on võrreldes aastataguse 5,98 miljardi dollarilise netokahjumiga märkimisväärne tulemus.

Tulemusele aitasid kaasa ka firma finantseerimisosakonna Ford Crediti järsult paranenud tulemused ning Ladina-Ameerika operatsioonide kolmekordistunud maksueelsed tulud.

Ford ütles, et jääb maksude-eelses arvestuses eeldatavasti kasumisse kogu 2010. aasta vältel - kui eritooted välja arvata - ning seda nii Põhja-Ameerika äris kui ettevõttena tervikuna.

Fordi tegevjuht Alan Mulally nimetas möödunud aastat pöördeliseks, kuid lisas, et Fordi ümberkorraldused alles käivad ja teha on veel palju. Tema sõnul seisab nende ees mitmeid väljakutseid, sealhulgas Saksamaa romuprogrammi lõppemine septembris - mis on Euroopa suurim automüügi edendamise alane ettevõtmine.

Fordi teatel aitasid neid viimases kvartalis edule tark hinnapoliitika ja suurenenud müügimahud, samuti aasta alul teostatud võlgade ümberfinantseerimise mõjud. Samuti olid firma enda kohustused väiksemad, kuna tootmismahtu oli varasemalt kärbitud.

Fordi finantsdirektor Lewis Booth hoiatas, et sellist edu, nagu 2009. aasta teises pooles, tänavu tõenäoliselt ei tule.

Vaatamata parematele tulemustele ägab Ford aga jätkuvalt suure võlakoorma all. Nad on Detroidi autofirmadest ainsad, kes mullu pankrotist läbi ei käinud ega soostunud ka valitsuselt abiraha vastu võtma. Fordi brutovõlg kerkis 31. detsembriks 34 miljardi dollarini, kolm kuud tagasi oli see summa olnud 27 miljardit dollarit.
Netovõlg oli neljanda kvartali lõpus 8,8 miljardi dollari juures.

Booth ei pidanud põhisaavutuseks 2,7 miljardi dollarilist netokasumit, vaid pigem 454 miljoni dollari suurust aastast ärikasumit ning neljanda kvartali positiivset sularahavoogu. Fordi head tulemused võimaldavad neil oma 43 000 USA tehasetöölisele keskelt läbi 450 dollarit kasumiosalust pihku pista - nagu ametiühingutega kokku lepitud.

Fordi sõnul oli mullu varasemast väiksem ka Volvo kahjum, keda parasjagu hiinlastele maha müüakse. Volvo kaotas 2009. aastal maksueelselt 32 miljonit dollarit, 2008. aastal oli vastav näitaja aga 736 miljonit dollarit.

Booth ütles, et läbirääkimised hiinlastega sujuvad hästi ja Volvo müügiks lüüakse käed arvatavasti juba esimeses kvartalis, tehing peaks aga jõustuma hiljemalt teises kvartalis.

Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles