Apteekidel läks mullu teistest paremini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui üldine jaemüük vähenes mullu novembris aastatagusega võrreldes keskmiselt 17 protsenti, siis apteegi- ja kosmeetikakaupade müük hoopis kasvas viis protsenti.


Ka terve aasta arvestuses (välja arvatud detsember) osutus see sektor statistikaameti andmetel väga tugevaks, kukkudes ligi poole vähem kui jaemüük keskmiselt. Kui jaemüük alanes keskeltläbi 15,4, siis apteegi- ja kosmeetikakaupade müük vaid 8,5 protsenti, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Sealjuures apteekide müügikäive säilitas ravimiameti andmetel esimese kolme kvartaliga laias laastus tunamulluse taseme, vähenedes netohindades vaid 2,5 protsendi võrra. Koos käibemaksuga näitas apteekide läbimüük sootuks pisikest kasvu, kuid siinkohal tuleb arvestada 2009. aasta käibemaksutõuse.

«Keerulises majandusolukorras ongi nii, et ravimitega seonduv valdkond on kõige stabiilsem, sest inimestele on ravimid tähtsad,» leidis Tamro Eesti juhataja Tarvo Vaasa.

Kahe Eesti suurima apteegikaupade müüja Tamro ja Magunumi kontserni 2009. aastaks prognoositud müüginumbrid kinnitavad statistikat.

Nende järgi küündis Magnumile kuuluva apteegiketi Terve Pere Apteek käive ettevõtte juhatuse liikme Kadri Tammepuu sõnul 898 miljonini kroonini, mida oli 1,5 protsenti rohkem kui 2008. aastal. Kasum oli tollal 17,1 miljonit krooni.

«Etteruttavalt saab öelda, et lõpetasime läinud aasta kasumis,» rõõmustas Tammepuu. Samas vähenes tema sõnul Terve Pere Apteegi nagu ka paljude teiste apteekide kasumlikkus sel aastal riigi kehtestatud liiga madalate ravimite juurdehindluste tõttu.

Tamrole kuuluva apteegiketi Koduapteek mullune käive kasvas aastaga ligi 10 protsenti, 548 miljonile kroonile. Siiski lõpetab Koduapteek mulluse aasta kahjumiga.

Tamrost ja Magnumist isegi paremini käis GlaxoSmithKline Eesti (GSK) käsi. Hoolimata ettevõtte käibe veidi üle 10-protsendilisest kasvust jäi selle juhataja Akshay Mody tagasihoidlikuks.

«Läks rahuldavalt. Mingit hüppelist kasvu ei näinud,» sõnas ta. Põhilise osa käibe kasvust tõi GlaxoSmithKline'ile vaktsiinide ja HIVi ravimite müük riigihangete kaudu. Apteegikaupade müük näitas selget langust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles