Swedbank: nõrk välisnõudlus pidurdab töötleva tööstuse kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

Peamiselt mõjutas töötleva tööstuse kasvu järsku aeglustumist välisturule suunatud müügi pidurdumine, kommenteeris täna avalikustatud tööstuse statistikat Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

«Vaatamata tugevale aeglustumisele augustis on Eesti tööstustoodang kasvanud käesoleva aasta esimese kaheksa kuuga jõulisemalt kui meie lähinaabritel. Rootsis oli tööstustoodang juuli seisuga püsivalt languses juba alates möödunud aasta septembrist, Soomes alates novembrist. Ka Läti tööstustoodang on selle aasta esimese seitsme kuu jooksul aastases võrdluses vähenenud. Venemaa töötleva tööstuse toodang vähenes augustis juba neljandat kuud järjest,» ütles Mertsina.

Nii Eestis kui Euroopa Liidus tervikuna on tööstuse kindlustunne Mertsina hinnangul suurenenud. Kui EL-s paranes vastav indikaator septembris juba viiendat kuud järjest, siis Eestis alles teist kuud. Eurotsooni ostujuhtide koondindeks (PMI) kasvas septembris kuuendat kuud järjest ning see tõusis 27 kuu kõrgeimale tasemele. PMI töötleva tööstuse indeks kasvas juba kolmandat kuud järjest. Eurostati andmetel oli juulis nii EL kui euroala töötleva tööstuse toodang aastases võrdluses veel languses, kuid trend on alates eelmise aasta lõpust selgelt paranemise suunas.

«Meie peamiste kaubanduspartnerite suhteliselt vilets majandusseis koos nõrgema nõudlusega pärsib jätkuvalt Eesti tööstusettevõtete eksporti. Samas on maailmamajanduse ning ka sisenõudluse paranemise toel oodata nendes riikides majanduskasvu tugevnemist, mis lubab eeldada ka töötleva tööstuse kasvu paranemist,» ütles Swedbanki vanemökonomist.

Tööstusettevõtted tootsid 2013. aasta augustis ühe protsendi võrra rohkem toodangut kui eelmise aasta augustis, teatas täna statistikaamet. Enim mõjutas toodangu mahu suurenemist kasv elektroonikaseadmete, elektrienergia ja turbatootmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles