Uuring: kolmveerand Balti ettevõtetest leiab, et suurandmed aitavad paremaid otsuseid teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Butenko, EMC Balti regiooni juht
Sergei Butenko, EMC Balti regiooni juht Foto: EMC

Maailma suurimate IT-teenuste ettevõtete hulka kuuluv EMC avaldas täna uuringutulemused, mille tarbeks küsitleti 106 IT-juhti Eestis, Lätis ja Leedus seoses väljakutsete ning võimalustega, mida suurandmed (Big Data) ja andmetöötlus ning sellega seonduvad lahendused võivad nende ettevõtetele ja organisatsioonidele pakkuda.

Uuringu tulemustel on Balti riikides suurandmed märgatavalt parandanud otsuste tegemist ja hakanud mõjutama ettevõtete eristumist konkurentidest, samuti nende võimet riske vältida. 76% vastanutest ütles, et nende organisatsioonis vastuvõetavaid otsuseid võiks parandada andmete parem kasutamine, ning 40% nõustus, et nende juhtkonnad usaldavad suurandmete ülevaateid, tegemaks muutustele orienteeritud äriotsuseid.

Kuigi täna on kõigest 22% vastanutest saavutanud konkurentsieelise tänu suurandmete analüütilisele tehnoloogiale, usub 44%, et edu saavutavad need majandusharud, mis kasutavad just selliseid vahendeid. 44% vastanutest on nõus, et suurandmete tehnoloogia osutub hädavajalikuks küberrünnakute identifitseerimiseks ja nende ära hoidmiseks. See võib aga paljudele organisatsioonidele olla kriitilise tähtsusega, sest vaid 45% vastanutest usuvad, et suudaksid vajadusel täielikult taastada kogu oma andmebaasi.

Samaaegselt selgus Baltimaades tehtud uuringust, et 35% siinsetest ettevõtetest ja organisatsioonidest ei plaani hetkel suurandmete tehnoloogia kasutuselevõttu. Kuigi eelarve (77%) oli kõige olulisem tegur üldiste äriotsuste tegemisel, oli levinum viidatud põhjus suurandmete mitte rakendamisele selge ärimudeli või investeeringu tõestatud tasuvuse (ROI) (53%) puudumine.

Ärilised prioriteedid, mis on IT muutuste taga Baltikumis, on peamiselt äriprotsesside/tegevuste kasutegur (59%) ja innovatsioon lahendustes/tootearenduses (36%). 66% vastanute väitel näevad nad tehnoloogia investeeringutes strateegilist viisi saavutamaks oma ärieesmärke. 66% usub, et järgmise kolme aasta jooksul on väljakutseks see, et nende oskused peaksid IT-alase innovatsiooniga sammu. 56% vastanutest usub, et nende organisatsioonil on vajalikul tasemel oskused ja teadmised viimaks nende ärilisi prioriteete edukalt ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles