Põllumehed siplevad suurtes maksuvõlgades

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui töötlevas tööstuses tegutsevatest füüsilistest isikutest ettevõtjail olid detsembri alguseks maksuvõlad vaid kolmel protsendil, siis põllumajanduslikus tootmises ulatus maksuvõlglaste osakaal üle veerandi.




Novembri lõpus olid põllumajanduses tegutsevate füüsilistest isikutest ettevõtjate (FIE) maksuvõlad 1776 isikul kogusummas 53,7 miljonit krooni ehk 25,3 protsendil kõigist ettevõtjatest. Juriidilistest isikutest oli maksuvõlg 800 ettevõttel 255,7 miljoni krooni ulatuses.



Krediidiinfo teatel on 305 põllumajandusettevõttel halb krediidisoovitus, mis tähendab, et neile ei soovitata laenu anda nõrkade finantstulemuste või võlgnevuste tõttu.



Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkaupi sõnul võib neist arvudest teha järelduse, et põllumajanduse olukord on tõeliselt halb. «2007. aasta toetustasemete järgi sai Eesti põllumajandustootjast vähem toetusi vaid Bulgaaria tootja.



Ja meenutame sealjuures, et 2007. aasta oli suhteliselt hea sissetulekuga aasta, kus hinnad olid veel üleval ja täiendavaid otsetoetusi maksti maksimumtasemel,» lausus asekantsler.



Viimasel kahel aastal on Eesti riigi toetused olulisel määral vähenenud. Lisaks on põllumehele kallinenud paljud vajalikud kaubad ning palju on alanenud toodete hinnad. Kõik kokku viib Oopkaupi sõnul alla meie põllumajandustootjate konkurentsivõime ja sealt edasi pole ka mingi ime, kui tootjal on valida, kas maksta riigimakse või tagada oma loomadele sööt.



«Võib arvata, et selles olukorras valib ta pigem loomade söötmise. Seda muidugi lootuses, et turuhinnad ja vastavalt tootjahinnad hakkavad paranema,» tõdes asekantsler.



Töötlemine või siis ükskõik missugune muu tegevusharu, kus oma riske on võimalik kanda kellelegi teisele, on paremas olukorras. Ka läheb paremini neil, kes otse turulepääsu omavad, sest neil raha liigub ja paremad päevad saabuvad varem.



Miks FIEdel läheb kehvemini kui suurematel ettevõtjatel? «Võimalik, et kuna FIEd on väiksemad tootmisüksused, siis ei ole nad ka saanud piisavalt ettevõtlusse investeerida ja see omakorda mõjub efektiivsusele, mistõttu võlad on kergemad tekkima. Lisaks ei ole FIEdel tihti kellelegi toetuda, kuna nad on valdavalt üksikettevõtjad,» pakkus Oopkaup.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles