IRL plaanib maamaksu ülemmäära

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaks.
Maamaks. Foto: Caro / Scanpix

Isamaa ja Res Publica Liit tegi hiljuti ettepaneku seada maamaksu ülempiiriks 960 krooni aastas.


Taoline ülempiir hakkaks kehtima koduomanikele sõltumata nende kinnisvara suurusest ja väärtusest.

«Selleks, et lõpetada koduomanike röövimine läbi maamaksu, mille Keskerakond tõstis näiteks Tallinnas 2008. aastal 2,5-kordseks, peab IRL vajalikuks teha samm koduomanike kaitseks. See ettepanek on ka vaesuse-vastane meede, eriti arvestades praegust majandusolukorda,» seletas Ken-Marti Vaher.

See ettepanek puudutab kümneid tuhandeid koduomanikke, kes elavad nii korterites kui eramajades ja kes peavad täna tasuma oma kodualuse maa eest maamaksu rohkem kui 80 kr kuus ehk 960 kr aastas. «Nende jaoks, kelle maamaksu summa ei ületa nimetatud ülempiiri, ei muutu tänasega võrreldes midagi,» lisas Vaher.

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul paneb IRLi poolt välja pakutud maamaksuseaduse muudatus koduomanikud ebavõrdsesse seisu.

«Tallinlastel ja harjumaalastel oleks sellisest «võrdsest kohtlemisest» kahtlemata põhjust rõõmu tunda, kuid kordi madalama maamaksuga linnade elanike suhtes oleks selline võrdne maksustamine ebaõiglane.»

Võrgu sõnul tuleb ühes maamaksuseaduse muutmisega tagada selle tõttu kohalike omavalitsuste eelarveisse laekumata jääva tulu kompenseerimine riigieelarvest.

Küsimusele, kuidas kompenseeritakse omavalitsustele kaotatud tulu, märkis Vaher aga, et kohustust kompenseerida omavalitsustele nn tulude vähenemist õiguslikult ei teki, sest muudatus soovitakse jõustada piisava ajavaruga, s.t. 1. jaanuarist 2011. a.

«See annab ka omavalitsustele võimaluse arvestada selle koduomanikke kaitsva muudatuse mõjudega varakult. Näiteks peetakse Tallinna linnas koduomanikelt kogutava maamaksuga üleval tohutut propagandamasinat ja käivitatakse erakondlikku telekanalit. See kulu on täiesti ebavajalik ja veelgi küünilisem on võtta see raha koduomanike taskust.»

Tallinna abilinnapea Võrk lisas, et esialgsete arvutuste kohaselt Tallinnas tulubaas väheneb umbes 60 miljonit krooni, kui me arvestame ainult 100 protsenti elamumaa sihtotstarbega maatükkide maksustamist. Samuti ei kajastu selles numbris füüsilised isikud, kes elavad kortermajades, kus maamaksuteade saadetakse korteriühistule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles