Rahandusministeerium eitab Telekomi müügi nõustaja ebaobjektiivsust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Marina Puškar

Rahandusministeerium nimetab täna Postimehes ilmunud viiteid Eesti Telekomi müügiotsust hinnanud Lazardi ebaobjektiivsusele ebakohasteks ja tegelikkusele mittevastavaiks.

Telekomi aktsiahinna väärtust hinnanud Lazardi finantskontserni tegevusaladeks on lisaks finantsnõustamisele muuhulgas ka varahaldus, kuid erinevaid teenuseid osutatakse erinevates firmades, mida juhitakse eraldi, vahendas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Telekomi aktsiate väärtust hinnanud ettevõtte tegevus on rangelt eraldatud varahaldusfirma tegevusest ning tegemist on eraldiseisva juriidilise isikuga.

Huvide konflikti välistavad ka Euroopa Liidu väärtpaberituru õigustest tulenevad nõuded, mis kehtivad kõikidele litsenseeritud investeerimisteenuste pakkujatele, sh Lazardile. Muuhulgas tuleb ka ettevõtte siseselt rakendada nn hiina müüri printsiipi, mis tähendab, et juhtimine ja infoliikumine on selgelt eraldatud.

Ministeerium rõhutab, et Lazard ei nõustanud Eesti riiki aktsiate müügis, vaid hindas pakkumise vastavust aktsiate õiglasele väärtusele. Lazard on ka kirjalikult kinnitanud huvide konflikti puudumist.

Oluline on ka tähele panna, et viidatud 415 000 TeliaSonera aktsiat ei kuulunud mitte Lazardile, vaid Nordeni fondi omanikele, mida haldab Lazardi gruppi kuuluvb varahaldusfirma. Tegemist on vaid ühe selle firma poolt hallatava fondiga, mis moodustab väga väikese osa (alla 2 protsendi) kogu hallatavatest fondidest.

Seega ei saa Lazardi objektiivsust kahtluse alla seada ega süüdistada rahandusministrit või ministeeriumi vassimises, väidab ministeeriumi pressiesindaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles