Aivar Sõerd: riigi raamatupidamise liitmine on teostatav

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Liis Treimann

Endine rahandusminister, praegu Tallinki hotelle juhtiv Aivar Sõerd märkis, et riigi- ja omavalitsusasutuste raamatupidamise ja muude tugiteenuste liitmine ühte keskusse on mõistlik.


«Eesti riik ei ole suur. Eesti riigi andmemaht on võrreldav rahvusvahelise kontserni Teliasoneraga,» ütles Sõerd.

Tema sõnul on omavalitsustel ning valitsus- ja riigiasutustel hulgaliselt ülesandeid, mis otseselt põhitegevusse ei puutu.

«Raamatupidamine, personaliarvestus, asjaajamine,» jätkas Sõerd. «Tehnoloogiliselt on võimalik ühendada tugiteenused ühte keskusse, mis osutab teenust riigiasutustele ja omavalitsustele. Lisaks avaliku sektori paberivabaks muutmine, viies dokumentide menetlemise internetti.»

Sõerdi sõnul on see ülemäärane luksus, kui igal asutusel on oma teeninduslett, blanketid ja IT-platvorm.

«Igas maakonnakeskuses võiks olla üks lett, kus saab kõigi ametiasutustega suhelda. See on nagu panga telleriteenus või e-maksuamet. Selle reformi tulemuseks pole vaid kulude kokkuhoid, vaid ka senisest suurem efektiivsus, » märkis Sõerd. «Omavalitsustes ja riigiaustustes tegeleb üldküsimustega 3000-3500 inimest. Nende töö on võimalik koondada ühte keskusse.»

Sõerd ütles, et pole mõelnud, kas teenuskeskus anda erafirmale või mitte. See pole esmatähtis, tähtis on teenused liita ühte keskusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles