Maksulaekumised vähenevad

Sirje Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Juuli lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse laekunud 35,7 miljardit krooni ehk 56,3 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest, aasta kokkuvõttes on oodata maksulaekumiste vähenemist.


Kuigi juulikuu maksulaekumised olid eelarves planeeritust kokkuvõttes veidi paremad, on rahandusministeeriumi hinnangul tegemist siiski ühekordsete mõjuritega. Selle põhjuseks olid peamiselt oodatust märgatavalt suuremal määral laekunud juriidilise isiku tulumaks ning maksumäära tõusule eelnenud varude soetamine juuni lõpus. Arvestades majanduskeskkonna ning eelkõige tööturu arenguid, on aasta perspektiivis oodata jätkuvat maksulaekumiste vähenemist.



Sotsiaalmaksu on seitsme kuuga tasutud 17,1 miljardit krooni ehk 58,6 protsenti eelarves kavandatust, mida on oodatust märgatavalt vähem. Juulis tasuti sellest 2,6 miljardit krooni. Sotsiaalmaksu jätkuvat alalaekumist võrreldes eelarves planeerituga on oodata ka järgnevatel kuudel, peamiselt olukorra tõttu tööturul.



Füüsilise isiku tulumaksu on seitsme kuuga tasutud 62,3 miljonit krooni ning juulis tasuti sellest 211,8 miljonit krooni. Selgituseks: juulikuu alguseks oli maksu- ja tolliamet tagastanud valdava osa füüsilise isiku tuludeklaratsioonide alusel tagastamisele kuulunud 2,6 miljardist kroonist. Lisaks tagastati juulis tulenevalt kohtulahendist Sylvesteri omanikele vaidlusalune füüsilise isiku tulumaksu summa 341,4 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles