Konteinerkaupade eksport kasvab jõudsalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerterminali Muuga CT kraanad.
Konteinerterminali Muuga CT kraanad. Foto: Muuga CT

Muuga sadamas tegutseva konteinerterminali Muuga CT andmed näitavad eksportvedude kiiret kasvu - aasta algusest moodustas juurdekasv lausa 34 protsenti. Samas vähenes import võrreldes eelmise aasta esimese poolega tänavu samal ajal umbes sama palju.



Muuga CT juhatuse esimees Sergei Artjomov ütles, et vaatamata konteinerite veomahu üldisele langusele Läänemerel võib tänavu esimesel poolaastal täheldada Eesti eskportijate tegevuse tõhustumist. Samas viis aga riigisisese tarbimise langus ning transiidi kaubavoogude vähenemine järsule impordimahtude kukkumisele.

Käesoleva aasta kuue kuu jooksul töötles Muuga CT 67 300 TEUd-d ehk tingkonteinerit, mis on 24 protsenti vähem kui 2008. aasta samal ajal. Samas on hakanud saabuma signaalid, et olukord paraneb. See annab Artjomovi sõnul alust optimismile.

Lähipäevil võtab Muuga CT terminal vastu uue, juba kolmanda kaiümberlaadija STS, mis valmis Soome firmas Konecranes. Kraana maksumus koos montaaži- ja seadistustöödega on rohkem kui 90 miljonit krooni.

Eesti ainuke spetsialiseeritud konteinerterminal Muuga CT kuulub kontserni Transiidikeskuse AS. Kolmanda kaikraana käikulaskmisega on terminalil võimsust 400 000 TEU-d aastas ning firma suudab töödelda konterinerlaevu mahutuvusega kuni 4000 TEU-d. Viimase viie aastaga on ettevõte investeerinud konteinerite ümberlaadimise tehnoloogiasse 542 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles