Euroliit utsitab Leedut, Ungarit ja Poolat eelarvepuudujääki ohjama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Символ евро перед зданием Европейского центрального банка во Франкфурте.
Символ евро перед зданием Европейского центрального банка во Франкфурте. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu rahandusministrid teevad Ungarile, Leedule ja Poolale ettekirjutuse eelarvedefitsiidi ohjamiseks, kirjutab Bloomberg.


Poola peab eelarvepuudujäägi eurole üleminekuks vajaliku 3 protsendi piiresse sisemajanduse kogutoodangust (SKT) saama 2012. aastaks, samal ajal kui Ungari ja Leedu peavad selleni jõudma aasta varem, seisab rahandusministrite ettevalmistatud Bloombergi kätte jõudnud dokumendis. Rahandusministrid annavad nõudmistest teada oma kogunemisel teisipäeval.

Majanduskriisi mõjud on nii sügavad, et tavapärane pooleaastane tähtaeg ülemäärase eelarvedefitsiidi kõrvaldamiseks praegusel juhul ei kehti.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) prognooside kohaselt peaks Euroopa Liiduga ühinenud kaheksa endise sotsleeri maa keskmine eelarvepuudujääk tänavu ulatuma 3,9 protsendini SKTst. Mullu oli see näitaja 2,9 protsenti. Selle aasta keskmine majanduslangus peaks prognooside kohaselt olema 2,9 protsenti mulluse 4-protsendilise kasvuga võrreldes.

Euroopa Liidu suurima idapoolse riigi Poola eelarvepuudujääk ulatub Euroopa Komisjoni prognooside järgi tänavu 6,6 protsendini SKTst. Rahandusministrite nägemusel peab riik seda Euroopa Liidu eelarvekriteeriumite täitmiseks kuni 2012.aastani igal aastal vähendama vähemalt 1,25 protsendipunkti võrra.
Komisjoni nägemusel kahaneb Poola majandus tänavu 1,4 protsenti ning järgmisel aastal oodatakse 0,8-protsendilist kasvu.

Läti ja Eesti järel ELi liikmesriikide majanduslanguse edetabelis kolmandat kohta hoidval Leedul tuleb tänavu rakendada parlamendi poolt juba heaks kiidetud eelarvekärped ning lisaks peab riigi valitsus kaaluma täiendavaid meetmeid avaliku sektori kulude ohjamiseks.

Leedu peaminister Andrius Kubilius loodab, et euro suudetakse kasutusele võtta 2012. aastal, kuigi ametlikku eesmärki ei ole seatud. Eelmisel aastal oli Leedu eelarvepuudujääk 3,2 protsenti SKTst ning juhul kui eelarvereforme ei suudeta ellu viia, võib puudujääk tänavu kasvada 5,4 ning järgmisel aastal 8 protsendini SKTst, märgib Euroopa Komisjon.
Tänavu esimese kuue kuuga kärpis Leedu kulusid 7 protsenti SKTst.

Ungarit utsitavad Euroopa Liidu rahandusministrid kulusid järsult kärpima, et selle aasta eelarvedefitsiit ei ületaks 3,9 protsenti ning tuleval aastal 3,8 protsenti. Ungari oli esimene Euroopa Liidu riik, mis eelmisel aastal rahvusvahelist laenuabi palus. Euroopa Liit, IMF ja Maailmapank olid valmis Ungarile laenama 20 miljardit eurot. Mais nõustusid IMF ja EL majanduslangusega võitluseks lubama Ungari eelarvedefitsiidil tõusta tänavu 3,9 protsendini SKTst.

Poola zlott on viimase aastaga euro suhtes nõrgenenud 23 protsenti ning Ungari forint 14 protsenti. Leedu liti kurss on euro suhtes fikseeritud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles