Schwarzeneggeri juhitud osariiki ähvardab pankrot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemaailmne majanduskriis on andnud Arnold Schwarzeneggerile tugeva hoobi.
Ülemaailmne majanduskriis on andnud Arnold Schwarzeneggerile tugeva hoobi. Foto: AFP / Scanpix

Kuberner Arnold Schwarzeneggeri juhitav USA kõige rahvarikkam osariik California on pankroti äärel, sest seadusandjad ei suuda kuidagi eelarvekärbetes kokku leppida.



«Halvimal juhul paneb valitsus uksed kinni,» ähvardas «Termi­naatori»-filmidest tuntud osariigi juht, kes pakkus 24 miljardi dollarilise eelarveaugu (273,7 miljardit krooni) lappimiseks välja näiteks osariigi rahvusparkide sulgemise ja umbkaudu miljonile vaesele lapsele suunatud tervishoiuprogrammi lõpetamise.

Seadusandlikus kojas enamuses olevad demokraadid laitsid Schwarzeneggeri mõtted maha ning pakkusid vastukaaluks maksutõuse, näiteks uue sõidukimaksu.

Ka asjatundjad polnud kuberneri ettepanekutest vaimustuses. «Igal arenenud riigil on turvavõrk lastele. Selline ettepanek viib meid tagasi 19. sajandisse,» kommenteeris Santa Clara piirkonna sotsiaalhoolekande juhataja Will Lightbourne tervishoiuraha kärpimise ideed.

«Iga päev pärast 15. juunit seab ohtu meie osariigi maksevõime,» hoiatas aga kuberner eelarvega venitamise eest ajalehe Washington Post vahendusel.

Schwarzeneggeri sõnul võib tekkida koguni olukord, kus osariik ei suuda maksta õpetajatele palka ega hoida haiglaid lahti.

Et eelarve vastu võetaks, on vaja kaht kolmandikku häältest seadusandlikus kogus, mis tähendab, et demokraatidel on hoolimata ülekaalust mõlemas kojas vaja veel kuue vabariiklase häält – üksmeelt leida pole kerge ülesanne.

California on USA osariikide seas veidi erilises olukorras. Tegelikult on see eraldi võttes maailma suuruselt kaheksas majandus üle oma võimete elanud peaaegu aastakümneid, mida näitab ka vilets krediidireiting.

«Kõik eelnevad valitsused on probleemid tulevikku lükanud ja nüüd on need majanduskriisi tõttu kuhjunud,» kommenteeris agentuurile Bloomberg vabariiklasest kongresmen ja endine California rahvaesindaja John Campbell.

Rahvasaadik lisas, et osariik pole viimastel aastatel kunagi suutnud eelarvet tähtajaks kokku saada, tõeline punane joon jookseb 30. juunil, kui peaks algama uus eelarveaasta.
Campbelli sõnul on California maksukoormus juba USA kõrgeim ning selle suurendamine pole sugugi samm õiges suunas. Majanduskriis sööb edasi osariigi sissetulekuid, millest suure osa moodustab tulumaks.

Campbell ütles, et Californias on liiga suured just valitsussektori ülalpidamiskulud. Eilne Los Angeles Times tõi näiteks välja, et ainuüksi California rahvaesindajate autokompensatsioon nõudis kolme aasta jooksul 3,2 miljonit dollarit (36 miljonit krooni). Need kompensatsioonid ilmselt edaspidi kaovad.

Rahaabi saamiseks on California pöördunud ka keskvalitsuse poole, kuid Barack Obama administratsioon pole Kanadast suurema majandusega osariigi palvetesse seni kuigivõrd vastutulelikult suhtunud.

California tulud
•    53 protsenti osariigi eelarvest tuleb tulumaksust
•    40 protsenti sellest korjatakse rikastelt – aastas üle 500 000 dollari teenivatelt inimestelt
•    Selliseid inimesi on 37 miljoni elanikuga osariigis paar protsenti
Allikas: Reuters

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles