Martin Vahter: 7-protsendiline kinnisvara hinnatõus on anomaalia

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vahter
Martin Vahter Foto: Erakogu

Tallinna korteri keskmine ruutmeetri hind tegi juulis viimaste aastate kiireima tõusu kallinedes 7,4 protsenti 1292 euroni.  1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul on tegu suure statistilise anomaaliaga, mille taga võisid olla plokktehingud kallimate pindadega.

«Reaalselt oleks selline hinnatõus võimatu,» ütles ta ning selgitas, et kuu kaupa kinnisvara hindade võrdlemine pole üldse mõttekas - lühim periood, mis annab reaalse pildi, on pool aastat. Vahteri sõnul tekivad anomaaliad näiteks nõnda: kui kortereid müüakse, sõlmitakse ostjatega ükhaaval võlaõiguslikud lepingud; kui kõik müüdud on, sõlmitakse kõigiga korraga asjaõiguslik leping.

Keskmisest kallim maja moonutab seega statilist pilti väga oluliselt. Vahter möönis ka, et kui üks kortermaja võib ka Tallinnas statistikat moonutada, siis väiksemates linnades on statistilised anomaaliad veelgi suurema võimendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles