Ettevõtjate valik - hoolida oma töötajatest või maksta rohkem makse

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google`i Toronto kontor: töötaja näitab, kuidas jalgrattaga vändates valmib puuvilja smuuti.
Google`i Toronto kontor: töötaja näitab, kuidas jalgrattaga vändates valmib puuvilja smuuti. Foto: MARK BLINCH/REUTERS

Ettevõtted keskenduvad füüsilise-, mitte sotsiaalse töökeskkonna jätkusuutlikkusele, kuid juhtimisproffessor Jeffrey Pfefferi sõnul on töötajate tervis sama oluline ning investeeringud sellesse tasuvad igati ära, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Wal-Mart ning kurikuulus British Petroleum on võtnud avalikult suuna taastuvenergia kasutamisele ja ressursside säästlikule kasutamisele. Samas maksab Wal-Mart oma töötajatele keskmisest madalamat palka ning British Petroleumi katastroofiplaani peamine osa Mehhiko lahe puurtornides koosnes Alaskalt kopeeritud morskade päästeoperatsioonist.

Sotsiaalselt negatiivsete tegevuste mõju töötajate tervisele on tõestatud paljude uuringutega. USA andmetel kasvatab vallandamine vägivaldset käitumist 600 protsenti. Rootsi uuringud näitavad, et surma tõenäosus nelja aasta jooksul peale vallandamist kasvab 44 protsenti. Töötud vanuses 25-64 sooritavad kaks korda rohkem  enesetappe.

Sama kehtib tööpingutuse osas. Inimestel, kes töötasid nädalas üle 50 tunni, tõusis 30-protsendilise tõenäosusega vererõhk ning mida vähem omavad töötajad kontrolli ja vabadust tööülesannetes, seda negatiivsem mõju tervisele.

Miks siis roheline energia või jääkarud on olulisemad töötajatest? Esiteks on füüsilised muutused, erinevalt sotsiaalsetest, paremini nähtavad. Teiseks genereerib säästlikkus positiivset (meedia)tähelepanu. Kolmandaks saavad töötajad alati hääletada jalgadega ja vajadusel tööandjat vahetada.

Ettevõtted maksavad makse, millest küll ei piisa, et tasuda kõik äritegevusega kaasnevad kulud. Üldine konsensus säästlikkuse initsiatiivide osas on, et lühiajaliselt väljaminekud ettevõtte tasandil kasvavad, kuid pikaajaliselt vähenevad. Sama peaks kehtima töötajate tervise osas, kuigi alati on lihtsam tagajärjed ja kulud anda kanda meditsiinisüsteemile.

Loomulikult on sektorite lõikes olukord erinev. Teabefirmades on töötajad ja talendid alati olulised, kuid need ettevõtted moodustavad majandusest vähemuse. Eesti perspektiivist vaadates pole meil ettevõtluskeskkonda puhastanud veel isegi esimene darvinistliku loodusliku valiku laine.

Tervis ja tervishoiukulud on rikaste ühiskondade põhiprobleem. Ridade vahelt võib välja lugeda Pfefferi moraali, et kui ettevõtlussektor midagi ette ei võta, siis riik tõenäoliselt võtab – maksude tõstmise näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles