Leedu analüütik: Läti laenukulud vähenevad

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine täna Lätis valuutavahetuspunktis latti lugemas. Euroopa Komisjon andis täna Lätile rohelise tule tulevast aastast eurotsooniga liitumiseks.
Naine täna Lätis valuutavahetuspunktis latti lugemas. Euroopa Komisjon andis täna Lätile rohelise tule tulevast aastast eurotsooniga liitumiseks. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni otsus anda Läti eurotsooniga liitumisele oma heakskiit langetas järsult Läti pikaajaliste laenude kulusid,  ütles Swedbanki peaökonomist Nerijus Maciulis.

«Kui sai selgeks, et Läti täidab kõik Maastrichti kriteeriumid, hakkas pikaajaliste laenude hind valitsusele turul järsult langema,» lausus Maciulis BNSile.

«Läti ja Leedu laenukulud olid eelmisel suvel samal tasemel, kuid nüüd on Läti võlakirjade tootlus 0,8 protsendipunkti Leedust madalam. Kui laenukulud oleksid Leedu valitsusele samal tasemel, võiksime me aastas eelarvest kokku hoida 320 miljonit litti (92,7 miljonit eurot),» märkis Maciulis.

Analüütiku sõnutsi on eurotsooni jaoks halvem tõenäoliselt juba möödas ja fiskaaldistsipliini pakti allkirjastamine ning uus finantsjärelevalve on Euroopas usalduse taastanud. Tõenäosus, et euro järgmise viie aasta jooksul kaob, on väga väike, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles