Apple tegi ajaloo suurima võlamüügi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i tooted Syndey esinduspoes.
Apple'i tooted Syndey esinduspoes. Foto: SCANPIX

Apple tegi kõigi aegade suurima ettevõtte võlakirjamüügi, emiteerides 17 miljardi dollari eest võlakirju ning ka intressimäärad olid ajaloo ühed madalamad, kirjutab The Wall Street Journal.

Investorite huvi võlakirjade järele oli väga suur. Peaaegu 20 aasta järel Apple’i esimese võlakirjaemissioonil märgiti väärtpabereid 52 miljardi dollari eest, mis tegi selle suurima nõudlusega emissiooniks, mida Wall Street on varem näinud, ütles majanduslehele Deutsche Banki pankurid. Emissiooni korraldajad olidki Deutsche Bank ja Goldman Sachs.

Ehkki Apple’il ei ole tippreitingut (Standard & Poor’s andis ettevõttele reitingu AA-pluss ning Moody’s Aa1), sai tehnoloogiagigant laenu samasuguse intressimääraga, nagu AAA reitinguga ettevõtted.

Apple emiteeris 5,5 miljardi dollari eest 10-aastaseid võlakirju intressimääraga 2,415 protsenti aastas, 3-aastaseid võlakirju intressiga 0,511 protsenti aastas, 5-aastaseid võlakirju intressiga 1,076 protsenti, 30-aastaseid võlakirju intressiga 3,883 protsenti aastas. Lisaks müüs ettevõte ujuvintressiga 3- ja 5-aastase lunastamistähtajaga võlakirju.

Eelmisel nädalal müüs kõrgeima, AAA-reitinguga Microsoft 10-aastase tähtajaga võlakirju intressiga 2,413 protsenti aastas. Lisaks Microsoftile on tippreiting vaid kolmel ettevõttel- Automatic Data Processing, Exxon Mobil ja Johnson & Johnson.

Enne Apple’it, oli kõigi aegade suurim võlakirjaemissioon farmaatsiakompaniil Roche (16,5 miljardit dollarit).

Ehkki Apple’i bilansis on 145 miljardit dollarit vaba raha, võttis ettevõte laenu maksude optimeerimiseks. Nimelt on suur hulk ettevõtte rahast välismaal ning selle toomisel USAsse maksustatakse Financial Timesi andmetel 35-protsendiga. Võlakirjaemissioon säästab ettevõttele majanduslehe hinnangul 9 miljardit dollarit.

Laenatud raha kasutab Apple aktsionäridele dividendide maksmiseks ja oma aktsiate tagasiostuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles