Küprose pankade Kreeka harukontorid avasid kolmapäeval uksed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bank Of Cypruse harukontor Ateenas
Bank Of Cypruse harukontor Ateenas Foto: SCANPIX

Kreekas avasid kolmapäeval uksed kolme Küprose panga harukontorid, mille Kreeka pangad olid üle võtnud, kuid Küprosel jäid pangad suletuks.

Avati Bank of Cypruse, Laiki Banki ja Hellenic Banki harukontorid, millest osade ette tekkisid oma säästude pärast muretsevate hoiustajate järjekorrad, vahendas AFP ajakirjanik kohapealt.

Ühe pangatöötaja sõnul on inimesed mures, kuid nende hirme üritatakse hajutada.

Teisipäeval teatas Kreeka suuruselt teine pank Piraeus Bank, et sõlmis kokkuleppe, millega võtab üle kolme Küprose panga kõik Kreeka hoiused, laenud ja 312 harukontorit.

Küpros ja rahvusvahelised laenuandjad saavutasid esmaspäeval kokkuleppe 10 miljardi euro suuruses päästepaketis, mille tingimusena kehtestatakse riigi kahe suurema panga 100 000 eurost suurematele hoiustele suur lõiv. Üks pankadest suletakse.

Küprose pangad jäävad juba kaheteistkümnendat päeva suletuks ning keskpanga president Panikos Demetriades hoiatas, et nende neljapäeval avamiseks on vaja "üleinimlikke pingutusi". Kapitalikontroll peaks ära hoidma selle, et hoiustajad oma arved tühjendavad.

Kuna Kreekas tegutsevad Küprose pangad anti sealsete pankade kontrolli alla, ei kehti need piirangud Küprose pankade Kreeka harudele.

Ateena börs kukkus sellest hoolimata teisipäeval 4,9 protsenti hirmu tõttu, et Küprose kriis avaldab kahe riigi tihedate majandussidemete tõttu mõju ka Kreekale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles