Loodav Küprose solidaarsusfond ei anna kiireloomulisele hädale lahendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicosia, Küpros
Nicosia, Küpros Foto: Argo Ideon

Mitu päeva kestnud meeleavalduste laine Küprose pealinnas Nicosias on tänahommikuse seisuga hetkeks taandunud, parlamendihoone juures vedelevad demonstrantide poolt mahajäetud loosungid ning plakatid.

Nende meelsus on juba teada – näiteks ühel, Georgi lindikesega varustatud plakatil nõutakse Küprose lahkumist euroalast ning teine loetleb ajaloost teadaolevaid Küprose vallutajaid ning lõpetab hüüdega: 2013 Tere tulemast, Angela.

Küprose parlament kiitis reede õhtul heaks osa nn plaan B komponente – sh eelnõu Laiki panga, või (ametliku nimega Rahvapanga) restruktureerimise kohta headeks ja halbadeks varadeks, eelnõu Küprose riikliku solidaarsusfondi loomise kohta ning piirangute kohta kapitali vabale liikumisele, mis seadusandjate soovi kohaselt võiks aidata kaasa sellele, et kui pangad ükskord lahti tehakse, siis välisraha Küproselt ei põgeneks.

Blogija Yiannis Mouzakise poolt tehtud kreekakeelse kapitalipiirangute eelnõu tõlke järgi on konkreetsete meetmete seas igapäevase raha väljavõtmise piiramine, deposiitide ennetähtaegse lõpetamise keeld, pangakaartide kasutamise piirangud, kodumaiste pankade vaheliste ülekannete tegemise piirangud ning muud, ning rahandusminister või keskpank võivad piiranguid täiendada.

Reede õhtul andsid Laiki panga automaadid oma hoiustajaile jätkuvalt raha, kuid väljavõetavat summat oli piiratud 260 euroga, millest näiteks ühe kesklinnas asuva automaadi juures andis teada lihtsalt käsitsi kirjutatud sedel. Mingeid järjekordi seejuures pangaautomaatide juures reede õhtul polnud.

Kõige valusam küsimus aga, pangahoiuste maksustamise kohta, on jätkuvalt lahendamata. Küprose uudisteportaal 24h.com.cy andmeil on eile õhtul hetkel laual riigi suurima, Küprose panga hoiuste maksustamine 25% erakorralise maksuga, ning parlament võib seda arutama koguneda laupäeva jooksul.

Omaette teema on riiklik solidaarsusfond, kuhu soovitakse paigutada nt tulevikus Küprose gaasiväljadelt saadav tulu ning kuhu on lubanud anda oma varad üle ka Küprose kirik. Samas on selge, et nt kirikuvarade puhul pole mingist likviidsusest mõtet rääkida.

Nicosia Ülikooli rektor Michalis Attalides, keda Postimees eile usutles, ütles, et Küprose valitsuse eesmärk fondi loomisega on aidata kaasa päästepaketiks vajamineva panuse - 5,8 miljardi euro kogumisele. „Minu arvamus on, et peaksime selle fondi looma ning kasutama seda, et kompenseerida hoiustajatele [hiljem] täielikult selle kahju, mis neil hoiuste maksustamisest võib tekkida“. Rektor viitas tõenäosusele, et ilma hoiuste maksustamiseta teatud skeemi alusel ei ole ilmselt mõeldav Küprosel vajalikku summat kokku saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles