Parts: IT-spetsialistid peavad inimeste turbeteadlikkust tõstma

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Pm

Majandus ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts rõhutas riigi infosüsteemi ameti poolt korraldatud küberturvalisuse konverentsil «Küberturvalisus - vajadus ja võimalus» avakõnes, et IT-spetsialistid peaksid rohkem tajuma inimeste vähest küberohte puudutavat teadlikkust ning seda suurendama.

«Turvalisus algab ikkagi inimestest. Nii tavainimeste kui ka ettevõtete juhtide teadlikkus on tihti madal, IT-spetsialistid peaks tajuma, et see nii on ning seda tõstma,» ütles ta.

Minister tõi oma kõnes välja ka selle, et Eesti on oma küberturbe kompetentsi ja kogemuste poolest maailmas tuntud ning seda tuleks rohkem erasektoris rakendada.

«Ma saan kõige rohkem kutseid just erinevatele küberturbega seotud konverentsidele, seminaridele ja muudele üritustele, mis näitab, et Eesti tuntus ja kompententsus selles nišis on olemas. Ma vaatan selle arendamisel lootusrikkalt erasektori poole.»

Küsimusele, kas Eestile oleks vaja riigi küberturvalisusega tegelevat küberkoordinaatorit, vastas minister, et  selliste ametite loomisega tekib alati oht üle koordineerida ehk toota sooja õhku lisaväärtuse asemel.

«Riigikantseleis on olemas julgeolekubüroo ning  mina tavajulgeolekut ja küberjulgeolekut ei lahutaks,» ütles ta.

Partsi sõnul on ministeerium küberjulgeoleku puhul võtnud selgelt detsentraliseeritud hoiaku, millega üritatakse ära hoida valdkonna ülereguleerimist ning internetikasutajate õiguste piiramist.

«Turvalisus ja julgeolek ei saa olla ettekäändeks, et internetivabadust piirata,» ütles Parts oma ettekandes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles