Analüütikud: mais jõuame deflatsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Peeter Langovits

SEB Panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe ja Swedbanki majandusanalüütiku Maris Lauri sõnul on väga tõenäoline, et järgmisel kuul jõuab Eesti deflatsiooni.


Aprillis 0,3 protsendini alanenud tarbijahinnaindeksi kasv vastas Arumäe sõnul täpselt SEB ootustele.

«Hetkel on kaks põhilist hindu allapoole toovat tegurit - soojuse hinna alanemine ning toiduainete odavnemine. Sooja hinna alanemine toimub praegu viitajaga, kuna energiahinnad maailmaturul juba on väga palju ja kiirelt langenud ning ruumi sooja hinna alanemiseks on veelgi,» rääkis Arumäe BNSile.

Samal ajal on naftahinnad analüütiku sõnul praegu uut tõusutsüklit alustamas, mis varsti ehk umbes järgmise aasta algul ka deflatsiooni Eestis pidurdama hakkab.

Toiduainete osas prognoosib Arumäe sel aastal jätkuvat odavnemist ja seda rohkem kodumaiste tootmiskulude odavnemise tõttu kui maailmaturgude tõttu. Ka teistele, vähemmuutuvatele hindadele, avaldab mõju tarbimise madalseis, mis vaikselt hindu allapoole veab.

Lauri ütles BNSile, et aprillis langesid hinnad oodatust enam, eriti tugev oli hinnalangus toidukaupade ja eluasemekulude osas.

«Mais on oodata hinnalanguse jätkumist ning ka aastases võrdluses ilmneb langus, tõenäoliselt vahemikus 0,2-0,5 protsenti,» prognoosib Lauri.

Samas märkis ta, et mõningate kaupade ja teenuste hinnad võivad tõusta, on sellele vaatamata hinnalangus siiski üleüldine, sest tarbijate ostujõud väheneb ja nad püüavad oma kulutusi piirata.

Statistikaameti teatel ulatus aastane hinnatõus aprillis 0,3 protsendini, kuises arvestuses alanesid hinnad 0,7 protsenti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles