Lustiga pühi ette valmistamas

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond «Nappula»: Matti Klenelli disainitud uued värvitud terasest Iittala küünlajalgad.
Perekond «Nappula»: Matti Klenelli disainitud uued värvitud terasest Iittala küünlajalgad. Foto: Liis Treimann

Kodu kaunistades, jõulusöömaaegu korraldades ja sugulasi-sõpru võõrustades laske fantaasial lennata ja pakkuge teistele midagi üllatavat, ütleb stilist Kertu Tiik.

Jõulu(kodu)kujunduseski on oma trendid, ja tänavu saab nende järgija valida traditsioonilise (loe: saksapärase), põhjamaise ja romantilise vahel.

Vana hea klassikaline ja külluslik jõulustiil, kus tavapärase rohelise-punase kõrvale seatakse rohked kuldsed ja sätendavad kaunistused, humoorikad jõulutegelased ja piparkoogid, on alati hinnas, samas võivad tagasihoidlikuma maitse pooldajad joonduda skandinaaviapärase lihtsuse kaanonite järgi.

Sel puhul on päevakorral eri valgetes toonides looduslikud materjalid: puit, vilt, linane kangas jne; esemete dekoor on tagasihoidlik, pigem rõhutatakse vormi. Kujunduses mängitakse materjali kvaliteedi ja lihtsusega, pühademeeleolu loovad ka
ainuüksi hubisev küünlaleek ja piparkoogilõhn.

Tänavune kolmas suundumus – romantika – meeldib kindlasti neile, kes naudivad pitse-satse, siidi, organzat jt voogavaid materjale, mis on nüüd pärlitega üle kuhjatud. Romantiliste kuusekaunistuste seas leidub rohkesti figuure, eelistatud on pastelltoonides, piparmündirohelised, hallid, aprikoosikarva jne esemed.

«Pühadeks kodu korda seades võiks südamest lustida, ehtides lõbusate tegelastega mitte ainult jõulupuud, vaid ka aknaid, uksi ja peolauda. Tasside-taldrikute vahele sobivad ka näiteks talvised oksaraod või käbid,» räägib Tiik. «Vahel piisab piduliku meeleolu loomiseks mõnest pilkupüüdvast hinnalisest skulpturaalsest ehtest.»

Lihtsusest lugu pidav stilist soovitab lauda kattes kaunistustega tagasi hoida, sest toidu ilule peab ka ruumi jääma. «Vahel võiks tegutseda loovalt: serveerida salatit purgis ja/või küpsiseid lillevaasis, laudlina asemel panna paelad pusasse ja sättida sinna vahele küünlaid. Laudlinana on vahva kasutada ka hoopis pakkepaberit või erilist palistamata kangatükki.

Vabastage end stampidest ja kombineerige serviise kokku pannes omavahel keraamikat, portselani ja klaasi. Samuti katsetage värvidega, sest jõulud ei pea olema
ainult punased ja rohelised!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles