Ministeerium: suhkru jaehind võiks Eestis olla 1–1,10 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks. Foto: SCANPIX

Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja alkoholi turukorralduse büroo peaspetsialist Kalle Nõlvak ütles BNSile, et suhkru jaehind Eestis võiks olla vahemikus 1–1,10 eurot.

Selline võiks olla Nõlvaku sõnul suhkru jaehind, kui võtta arvesse hindu Euroopas ja Eesti kaugust suurematest tootmispiirkondadest Kesk-Euroopas. Kui suhkru kilohind kerkib jaemüügis 1,5 euroni, võib Nõlvaku hinnangul olla tegu kas kaubanduskettide kõrge sisseostuhinnaga või sooviga saada suurt marginaali.

Nõlvaku sõnul Eestis turg ei toimi ja põllumajandusministeerium on seetõttu võtnud konkurentsi parandamise eesmärgil ühendust nii riikide kui suhkrutootjatega otse. «Ma loodan, et need suhted toovad varsti kasu, kuid tehingud tehakse lõpuks ettevõtjate vahel,» ütles Nõlvak.

Euroopa Liidu (EL) suhkruturg on Nõlvaku sõnul kõrgete tollimaksudega tugevalt kaitstud maailmaturu mõjutuste eest. ELi tollimaks suhkru importimiseks kolmandatest riikidest on 42 senti kilo. «Hinda mõjutaks soodsas suunas imporditollimaksude vähendamine, kuid seda pole ette näha. Ülejäänud muutused on seotud põllumajanduspoliitika reformiga,» ütles Nõlvak.

«Euroopas peaksid praegu pinged turul vähenema ja hinnad vähemalt veidi soodsamaks muutuma, sest uus toodang on valminud. Eesti olukord on keerukam, sest nii toidutööstuste kui ka jaeturu varustajate sõnul ei pakuta Euroopast meile suhkrut nii palju kui vaja või Euroopa keskmise hinnaga,» ütles Nõlvak.

Nõlvaku sõnul ennustati maailmaturul tarbimisest suuremat tootmist möödunud aastal mitte ainult tänavuseks, vaid ka järgnevateks aastateks. «Tegelikkuses on turul sel aastal toimunud nii kiireid hinnatõuse kui järske langusi,» kommenteeris Nõlvak. «Mitmete allikate järgi peaksid varud suurenema ja ilma suuremate looduskahjude või börsimullideta on loogiline oodata hindade alanemist.»

Rahvusvahelise Suhkruorganisatsiooni (International Sugar Organization) hinnangul on järgmise aasta aja jooksul tänavu oktoobri algusest arvates oodata, et suhkrutootmine ületab nõudlust 5,9 miljoni tonni võrra.

Toorsuhkrufutuuride hind võib Bloombergi uudisteagentuuri küsitletud analüütikute hinnangul langeda tänavu aasta lõpuks 11 protsendi võrra. Samuti olevat oodata üleilmsete suhkruvarude suurenemist, mis võiks suhkru maailmaturuhinda allapoole survestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles