Parts: riik leevendab elektri hinnatõusu toimetulekutoetusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusminister Juhan Parts riigikogus.
Majandusminister Juhan Parts riigikogus. Foto: Peeter Langovits

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts rääkis kolmapäeval riigikogu infotunnis saadikute küsimustele vastates, et riik leevendab järgmisest aastast seoses elektrituru täieliku avanemisega toimuda võivat elektri hinnatõusu vajaduse tekkides toimetulekutoetustega.

«Ma tean, et sotsiaalministeerium tegeleb sellega, me planeerime järgmise aasta eelarvesse kindlasti rohkem vahendeid toimetulekutoetusteks juhul, kui selleks on vajadus. Nii et me kindlasti tegeleme ka nende lühiajaliste sotsiaalsete mõjudega,» kommenteeris minister elektri hinnatõusu leevendamist vaestele.

Opositsiooni ettepaneku kohta alandada elektriaktsiisi ütles Parts, et seda võib arutada, kuid see alandaks elektri hinda kõikidele, mitte ainult neile, kes abi tegelikult vajavad. «Õpetajate palku on vaja tõsta, pensioneid on vaja tõsta. Me peame lugema iga senti. Tõenäoliselt on mõistlik toetada neid perekondi mitte elektriaktsiisi ühtlaste eranditega, vaid sellega, et anda neile sotsiaaltoetusi,» selgitas minister. «[Sotsiaalminister Hanno] Pevkuri plaan toimutulekutoetuste osakaalu eelarves tõsta on tõenäoliselt valitsuse jaoks augustis laua peal.»

Parts kordas ka mõtet, et elektri hinda aitaks alandada taastuvenergia toetuste kärpimine. Minister kutsus üles parlamenti – sealhulgas opositsooni – üles esitama omapoolseid lahendusi taastuvenergia toetuste osas, mis aitaksid tootjatega toetuste muutmiseks kokkuleppele jõuda.

Järgmisest aastast muutub Eesti elektriturg vabaks ka väiketarbijate jaoks, kellel tekib võimalus hakata elektri müüjat valima. Põlevkivist toodetud elekter kallineb muu hulgas selle pärast, et sellele lisandub süsinikdioksiidikvoodi maksumus. Avaneva turu tingimustes võib tarbija osta elektrit, mille tootmisel süsinikdioksiidi ei eraldu ja mida süsinikdioksiidikvoodi hind ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles