Liive: toetaksin väga Eesti täielikku üleminekut taastuvenergiale

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Sandor Liive, EE AS juhatuse esimees.
Pildil Sandor Liive, EE AS juhatuse esimees. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia juht Sandor Liive rääkis Sampo liidrite foorumil «Püsi väle», et toetaks taastuvenergiate suuremat kasutamist ning idee poolest poleks tal midagi ka selle vastu, kui Eesti läheks täielikult üle taastuvenergiale.

Praegu on taastuvenergia kastutuselevõtu kitsaskohaks aga selle tasuvus, ilma toetusteta ei taha keegi neid investeeringuid teha. Taastuvenergiasse hakatakse rohkem investeerima siis, kui fossiilkütused muutuvad nii kalliks, et taastuvenergia kasutamine on lihtsalt taskukohasem.

«Ei saa ju olla, et Euroopas tehakse lõpmatuseni investeeringuid toetustega. Ka Eesti võib päikesepaneele täis ehitada ja nagu näha, ideid, kuidas toetusraha kasutada, jätkub. Aga võtmeküsimus on, kuidas leida lahendused, mis taastuvenergia kohapealt on konkurentsivõimelised,» rääkis Liive.

Eesti puhul on kõige kasumlikum taastuvenergia allikas biomass, ütles Liive. «Selle üle käib Eestis aga pidev kemplus. Minu meelest peaks kõigepealt ära kasutama kõige odavamad allikad,» rääkis Liive ja lisas, et päikesepaneelid on Eesti puhul kõige väiksema kasuteguriga.

«Investeering on tuulega sarnane, aga päeva lõpuks on kolm korda vähem elektrit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles