Taani laevandusmagnaat sai Loksa aukodanikuks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani laevandusmagnaat Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller.
Taani laevandusmagnaat Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller. Foto: SCANPIX

Eile otsustas Loksa linnavolikogu anda linna aukodaniku tiitel Taani laevandusmagnaat Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller´ile, kes linna hinnangul on kohalikule rahvale hea elujärje taganud ning toetanud kohalikku kultuuri- ja sporditegevust.

1994. aastal omandas Loksa laevatehase Arnold Mærsk Mc-Kinney Mølleri juhitud A.P. Moller-Maersk Group´i kuuluv Odense Steel Shipyard Ltd, teatab Loksa linnavalitsus.

Loksa laevatehas on 15 aasta jooksul olnud pea kolmandikule linnaelanikele stabiilseks ja heaks tööandajaks.

«Nende aastatega tehasesse investeeritud ligi pool miljardit krooni on võimaldanud omanikel mitte ainult teenida kasumit, vaid ka suurendada kordades tootmismahtusid ja tööviljakust, mis omakorda on võimaldanud tõsta 8-kordseks ka töötajate keskmise palga!» rõhutab linnavalitsus.

Tehase areng on oluliselt parandanud linnaelanike elatustaset, muutnud nad maksejõulisemaks ja selle läbi tegusamaks ka Loksa omavalitsuse.

Suuresti «Papa Møller´i» kapitalile kuuluvast Loksa laevatehasest on kujunenud Loksa linnale abivalmis sotsiaalpartner. Ettevõte on tõhusalt toetanud linna haridusasutusi, kultuuri- ja sporditegevust, mille eest pälvis 2008. aasta kevadel Harjumaa Aasta Toetaja 2007 tiitli. Möödunud aasta lõpus andis laevatehas omavalitsusele üle linna puhastusseadmed.

1913. aastal sündinud Arnold Mærsk Mc-Kinney sai A.P. Moller-Maersk Groupi partneriks 1940. aastal. Firmat asus ta juhtima 1965. aastal, kui tema isa 88-aastasena suri.

Lisaks laevandusele tegeleb kontsern nafta- ja gaasitootmise, lennunduse, laevaehituse ja kaubandusketi pidamisega. A.M. Mc-Kinney Møller astus tegevdirektori kohalt tagasi 1993. aastal, kuid kuni 2003. aastani oli ta juhatuse esimees. Siiani kontrollib ta isiklikult olulist osa kompanii aktsiatest.

A.M. Mc-Kinney Møller on tuntud filantroop. Tema perekonna käsutada on kaks fondi, milledest on eraldatud toetusi nii Taani kui ka välismaale. Eelmise aasta 25. jaanuril  eraldas A.P. Møller Sotsiaalfond Loksa lasteaia renoveerimiseks 2,4 miljonit Taani krooni. A.M. Mc-Kinney Møller andis toetussummale isikliku nõusoleku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles