Eestis tegutsev tuntud Leedu toidutootja lahkus viimaks Venemaalt (1)

PM Majandus
Copy
Viciunai tooted Leedus. Märkimisväärne osa nendest toodetest on müügil ka Eestis.
Viciunai tooted Leedus. Märkimisväärne osa nendest toodetest on müügil ka Eestis. Foto: Julius Kalinskas / Scanpix

Viciunai Group müüs maha oma Sõltumatute Riikide Ühendusse (SRÜ) kuuluvad logistika- ja kaubandusettevõtted, sealhulgas Kaliningradi piirkonnas tegutseva tehase, mille tulemusena väljuti Venemaalt ja teistelt SRÜ riikide turgudelt.

Firma kaubamärkidega kalatooted Vici ja Esva on müügil ka Eestis, kuid need tooted pole valmistatud Venemaal.

Viciunai Group sõlmis müügilepingu Venemaa investeerimisgrupiga Ocean Group, kes omandas ka õiguse kasutada Vici kaubamärki SRÜ riikide territooriumil. Ettevõtete vastastikusel kokkuleppel tehingu maksumust ei avalikustata.

Varade müük nõudis Venemaa valitsuse välisinvesteeringute kontrolli komisjoni heakskiitu ja võttis erinevate takistuste tõttu peaaegu kaks aastat aega.

Müüdud portfelli kuulub kokku 15 ettevõtet, millest seitse tegutseb Venemaal,  kolm Valgevenes ja üks nii Kasahstanis, Aserbaidžaanis, Kõrgõzstanis, Usbekistanis kui ka Gruusias.

Keeruline lahkumine

«Tõtt-öelda oli tegu Viciunai grupi ajaloo kõige keerulisema tehinguga – see toimus ebaselgete reeglite järgi või sootuks ilma nendeta,» märkis Viciunai Grupi juhatuse liige Dainius Matijosaitis.

«Kui väljumisprotsess algas 2022. aasta suvel, siis näitasid huvi üles meie ettevõtete omandamise vastu 15 potentsiaalset ostjat, kellest kaheksa ei olnud Venemaa ettevõtted. Juba esimestest päevadest alates sai selgeks, et müügiprotsess ei saa olema lihtne, sest Venemaa institutsioonide positsioon, sisekord ja otsustusstruktuur muutusid protsessi käigus. Protsessi jätkudes vahetusid ootamatult pakkujad ja kolm potentsiaalset ostjat loobusid erinevatel põhjustel, lõpuks kuulutati Ocean Group kõigile kriteeriumitele vastavaks,» selgitab ettevõtte juht.

«Oli periood, mil me arvasime, et meid on petetud ning et ettevõtete müük ei õnnestu. Me kaalusime isegi tehase sulgemise võimalusi, kuid selline otsus oleks tähendanud ettevõtte juhtidele kriminaalvastutusele võtmist, hävitanuks suhteid rahvusvaheliste tarnijate ja võlausaldajatega,» räägib Viciunai Groupi juhatuse liige Dainius Matijosaitis.

Viciunai Grupp plaanib jätkata oma tegevuse laiendamist koduturgudel Baltikumis ja Lääne-Euroopas, kus ettevõte on 33 aasta jooksul juba edukalt oma turusegmendi suurimate tegijate hulka jõudnud. Leedus, Eestis ja Hispaanias asuvates tehastes toodetud tooteid müüakse 57 riigis üle maailma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles