Venemaa raskendab välismaiste ettevõtete riigist lahkumist (3)

PM Majandus
Copy
Moskva kesklinn.
Moskva kesklinn. Foto: YURI KOCHETKOV

Venemaa ametivõimud on muu hulgas nõudnud, et riigist lahkuvad ettevõtted vähendaksid oma müügihinda poole võrra ja maksaksid müügimaksu riigi sõjakassasse.

Ametivõimud muudavad Venemaalt lahkumise välisfirmadele üha raskemaks, ütlesid Reutersile asjaga kursis olevad allikad.

Välismaiste ettevõtete väljaränne Venemaalt algas vahetult pärast seda, kui Venemaa ründas 2022. aasta veebruaris Ukrainat. Mõnel õnnestus lahkuda kiiresti, kuid teistel on võtnud see kauem aega, kas omaenda aegluse või bürokraatia tõttu.

Nüüd nõutakse lahkuvatelt ettevõtetelt 50 protsendi suurust müügihinna hinnaalandust ja 10 protsendi ulatuses maksude tasumist riigieelarvesse. Samuti on müügiga seotud eeskirjad ja load üha raskemini tõlgendatavad.

Reutersi hinnangul on lääne ettevõtted kaotanud juba üle 80 miljardi dollari (umbes 74 miljardi euro) oma Venemaa äritegevusega seotud allahindluste ja tulude vähenemise tõttu.

Viimasena lahkus Venemaalt Hollandi õlletootja Heineken, kes müüs oma Venemaa tegevused sümboolse euro suuruse hinna eest kohalikule ettevõtjale.

Paljusid välismaiseid ettevõtteid ähvardab ka riigistamise oht. Juulis võttis Venemaa üle Taani õlletootja Carlsbergi ja Prantsuse toidutootja Danone'i Venemaa tütarettevõtete aktsiad.

Mõned välismaised ettevõtted on otsustanud Venemaale jääda, sest nad on suutnud teenida suurt kasumit, kuna konkurendid on turult välja tõrjutud. Näiteks alkohoolsete jookide hiiglane Bacardi teenib Venemaal jätkuvalt märkimisväärset kasumit, hoolimata sellest, et teatas vahetult pärast sõja algust oma kavatsusest riigist lahkuda.

Lääne ettevõtete tegevust Venemaal jälgivad eksperdid on ka kahtlustanud, et mõned firmad kasutavad lahkumisraskusi ettekäändena, et oma lahkumist edasi lükata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles