Europarlament kiitis heaks krüptovaluutareeglid

PM Majandus
Copy
Bitcoini illustratsioon.
Bitcoini illustratsioon. Foto: Benoit Tessier

Euroopa Parlament kiitis neljapäeval heaks maailma esimese kõikehõlmava reeglistiku krüptovaluuta reguleerimiseks, millega loodetakse kaitsta investoreid kuritarvituste ja manipulatsioonide eest.

Neljapäeval andis Euroopa Parlament oma heakskiidu krüptomaksete jälgimisele, rahapesu tõkestamise parandamisele ning järelevalve ja tarbijakaitse ühtlustamisele. Eesmärk on muu hulgas raskendada virtuaalvaluutade kasutamist kuritegelikul eesmärgil.

Parlament hääletas Strasbourgis selge häälteenamusega krüptovarade ülekandmist ja jälgimist käsitleva määruse vastuvõtmise poolt. Samuti võttis parlament vastu teise seaduseelnõu, millega kehtestatakse ühised eeskirjad krüptovaluutade järelevalve, tarbijakaitse ja keskkonnaalase vastutuse kohta.

Krüptovaluutade puhul on muret tekitanud nende omanike halb kindlustatus, reguleerimise killustatus riiklikeks karistusmeetmeteks riigiülesel turul ja võimalus kasutada krüptovaluutasid kuritegeliku vara varjamiseks.

Krüptoraha rahapesu vastaste meetmete puhul keskendub EL sellele, kus Bitcoin, Ether ja muud digitaalrahad vahetatakse tavapärase raha, näiteks eurode või dollarite vastu. Seetõttu on välja jäetud otsesed ülekanded platvormideüleste krüptorahakottide omanike vahel, mida oleks niikuinii raske kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles