FOTOD ⟩ Naabrite põlatud Belavia maandus Tallinna lennujaamas (18)

PM Majandus
Copy

Täna kell 10.01 maandus Tallinna lennujaamas Valgevene riikliku lennufirma Belavia lennuk Embraer E175LR. Meie lähinaabrid Läti, Leedu, Soome ja Rootsi on kõik keelanud Valgevene riiklikul lennufirmal enda territooriumil maanduda.

Eesti pole aga iseseisvalt maandumiskeeldu kehtestanud ja ootab otsust Euroopa tasandilt. See aga viibib, sest keelu rakendumiseks on vaja Euroopa Liidu Nõukogu otsust. «Belavia saab lennata seni, kuni tuleb oodatud sanktsioonidekava Valgevene kohta,» ütles Eesti majandus- ja taristuminister Taavi Aas üleeile.

Täiendatud! Keskpäeval teatasid valitsusliikmed, et Eesti siiski kehtestab täna Valgevene lennukitele maandumiskeelu. 

Kui eile tuli uudis, et Prantsusmaa keelas Valgevene lennukil ka enda õhuruumi sisenemise, siis Läti nii resoluutne ei ole. Minski–Tallinna lend kasutas täna Eestisse jõudmiseks just Läti õhuruumi.

Belavia lennuki teekond.
Belavia lennuki teekond. Foto: Flightradar24

Peale Eesti lendas Belavia Euroopa Liidu riikidest täna ka Küprosele Larnacale. Kõik muud tänased lennud Euroopa Liitu on tühistatud.

Samal ajal saatsid mitmed lugejad Postimehele vihje, et Belavia ja USA õhuväe lennukite trajektoor kattus suuresti Läti kohal. 
Samal ajal saatsid mitmed lugejad Postimehele vihje, et Belavia ja USA õhuväe lennukite trajektoor kattus suuresti Läti kohal. Foto: Kuvatõmmis Flightradar24-st

Eurosaadik Urmas Paet väljendas Eesti valikute üle pahameelt. «Ja ka täna, neljapäeval maandub poole tunni pärast Tallinnas Belavia lend Minskist. Eesti ja Küpros on ainukesed ELi riigid, kuhu täna Valgevene riiklik lennuettevõte veel lennata saab. Teised ELi riigid on Belavia riiki lubamise keelanud. Vajalik oleks selgitus, miks Eesti ei hooli aga nüüd isegi Euroopa Ülemkogu esmaspäevasest põhimõttelisest otsusest, rääkimata sellest, et mõistetaks pühapäevase Lukašenko režiimi poolt teostatud riikliku terrorismiakti tõsidust,» kirjutas Paet.  

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles