Euroopa autoturg kukkus 6 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued audid rivis
Uued audid rivis Foto: SCANPIX

Euroopa autoturg kukkus detsembris 6 protsenti, aasta peale kokku kogunes langust ligi kahe protsendi jagu.

Euroopa autotootjate assotsiatsiooni ACEA andmetel registreeriti Euroopa Liidus detsembris 953 108 autot. Detsembrikuine allakäik on suurim alates juunist, mil langus osutus 8-protsendiliseks. Novembri langusprotsent oli 3,5.

Andmed rõhutavad tõsiasja, et ühe või enama euroala riigi maksejõuetuse mured on hakanud mõjutama tarbijakindlust, samuti autotööstust, mis on üks kontinendi suurimaid tööstusharusid.

Kõige järsemaks osutus detsembrikuine jõnksatus euroala kriisiriikides. Itaalias, Prantsusmaal ja Portugalis kahanes uute autode registreerimine vastavalt 15, 18 ja 60 protsenti.

ACEA andmetel tõusis autode registreerimiste arv suurtest ELi riikidest ainult Saksamaal (6 protsenti).
Kokku registreeriti ELis 2011. aastal 13,1 miljonit autot – 1,7 protsenti vähem, kui aastal 2010.
Kõige suurema languse sooritasid 2011. aasta lõikes prantslaste PSA Peugeot Citroën ja Renault (vastavalt 9 ja 8,4 protsenti), mis on kõige suuremal määral esindatud maksekatkestuse riskiga riikides.

Mõlemad üritavad kasvatada müüki väljaspool Lääne-Euroopat ja müüa rohkem «ülemise otsa» masinaid, kuna väikeautode konkurents on koduturul ülimalt jõhker – paljud autotootjad ja edasimüüjad kärbivad üksteise võidu hindu.

Autotootjad ja analüütikud ennustavad, et tänavu kahaneb Euroopa autoturg lausa 10 protsenti, kuna tarbijad hoiduvad ostmast kallimaid asju nagu autosid.

ACEA raporti kohaselt kasvatas mullu ainsa massitootjana Euroopas automüüki Volkswagen. VW müüs ELis üle 3 miljoni auto – 7,5 protsenti enam, kui aastal 2010. Suurenes nii Volkswagenite, Audide, Seatide kui Škodade registreerimiste arv.

Lõuna-Korea Hyundai ja Kia kasvatavad kiiresti oma väikest turuosa Euroopas. Mõlemad nägid mullu oma autode registreerimiste enam kui 10-protsendilist edenemist.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles