IMF on kaotamas usku Kreeka võimesse reformida

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: Priit Simson

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on kaotamas usku Kreeka võimesse oma rahaasjad korda seada ja tohutut võlakoormat vähendada, kirjutas Saksa ajakiri Der Spiegel laupäeval.

Nädalaväljaanne kirjutas IMF-i sisedokumendile viidates, et organisatsioon peab Kreeka praegust ümberkorralduste programmi ebapiisavaks ning leiab, et Ateena peab rakendama täiendavaid meetmeid, et maksejõetust vältida ja kreeditoridega kokku lepitud eesmärke täita.

Ajakirja sõnul näeb IMF kolme varianti: kas Kreeka rakendab täiendavaid kokkuhoiumeetmeid, erakreeditorid kannavad maha veel rohkem Kreeka võlgu või eurotsooni riigid suurendavad päästepaketi mahtu.

Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble nõunik ütles varem laupäeval Kreeka ajakirjandusele, et Kreeka võlgade 50-protsendiline mahakandmine ei ole piisav riigi tõstmiseks jätkusuutlikule teele.

Pangad ja investeerimisfondid on pidanud Ateenaga nädalaid läbirääkimisi skeemi üle, mille eesmärk on vähendada Kreeka riigivõlga praeguselt 160 protsendilt sisemajanduse koguproduktist (SKP) 120 protsendini SKP-st aastaks 2020. See plaan moodustab ka tähtsa osa Kreeka teisest, 130 miljardi euro suurusest päästepaketist.

Der Spiegel ütleb pühapäeval müüki jõudvas numbris, et 120 protsendi saavutamine on praegu kahtluse all ning IMF kritiseerib karmisõnaliselt ka Ateena aeglaseid ümberkorraldusi, eriti maksude kogumise ja riigivarade müügi valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles