Taani finantsinspektsioon aitas Danskel rahapesu probleeme eitada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu. Foto on illustreeriv.
Rahapesu. Foto on illustreeriv. Foto: PantherMedia/Scanpix

Taani finantsinspektsioon aitas 2012. aastal Danske Bankil saada luba USA turule sisenemiseks, märkides USA keskpangale, et ei ole tuvastanud Danske puhul rahapesuvastaste seaduste rikkumist või probleeme nende jõustamisega, ehkki samal aastal toimunud panga juhatuse istungil mööndi, et rahapesu probleemidest on oldud teadlikud «juba mitmeid aastaid».

Danske Banki kolmapäeval avaldatud siseaudist ilmneb, et pank proovis 2012. aastal saada USA föderaalreservi luba Ühendriikide turule sisenemiseks. Toona septembris toimunud panga juhatuse istungil lükati aga selle esialgne tegevuskava tagasi. Seejuures märgiti istungi protokollides, et rahapesu probleemidest on teadlikud oldud juba aastaid ja, et juhatus ei tundnud end probleemide USA keskpangale teatavaks tegemisel «mugavalt».

Selle asemel koostas panga juhatus uue tegevuskava USA turule sisenemiseks, mis anti ülevaatamiseks ja kinnitamiseks Taani finantsinspektsioonile, mille viimane ka heaks kiitis ja föderaalreservile edastas, tuues välja, et nende inspektsioonide käigus ei tuvastatud rahapesu- ja terrorismi rahastamise vastaste nõuete rikkumist.

Sellest hoolimata jäi aga USA turule mineku plaan katki, kuivõrd 2013. aasta augustis toimunud juhatuse istungil otsustas pank sellest plaanist loobuda, põhjustel, mis ei olnud rahapesuga seotud.

Kolmapäeval avaldatud Danske tellitud välisaudit, mis käsitles Danske Eesti filiaali tegevusi aastatel 2007-2015 näitas, et panga Eesti üksuse 10 000 mitteresidendist kliendist olid enamik kahtlased ning tõenäoliselt on suur osa panga toonasest 200 miljardi eurosest tehingute voostki probleemne. Kahtlaste tegevustega seoses on Danske Eesti politseile üles andnud kaheksa endist töötajat ning ametivõimudele on teatatud kokku 42 kahtlase tegevusega seotud ekstöötajast.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles