Slovakkia segab Euroopa päästeplaane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Sulik.
Richard Sulik. Foto: SCANPIX

Slovakkia parlamendi spiiker Richard Sulik teatas, et hääletamine euroala päästefondi volituste laiendamise üle lükkub edasi detsembrisse – trotsides Euroopa Komisjoni üleskutset, et kõik 17 euromaad septembri lõpuks oma jah-sõna ütleksid.

Uute volitustega antaks 440 miljardi eurosele EFSFile õigus eurotsooni pankadesse kapitali süstida ning avaturult kriisiriikide võlakirju üles osta.

Riigi rahandusminister Ivan Miklos lubas aga venitamise vastu võitlema asuda.

Miklos ütles Financial Timesile, et hääletamise detsembrisse lükkamine võib «anda praegust olukorda arvestades tagasilöögi».

«Head lahendused on otsa lõppenud. Nüüd ei jää muud üle, kui valida kõige väiksem kurat, et hoida ära kontrollimatu ja kaootiline kukkumine üleeuroopalisse või isegi globaalsesse majanduslangusse,» ütles Miklos.

Sulik, partei Vabadus ja Solidaarsus euroskeptiline liider, on otsustanud hääletamise võimalikult kaugesse tulevikku veeretada ja korraldada asjad nii, et Slovakkia oleks igal juhul viimaste hulgas, kes EFSFi laenuvõimsuse lisamise poolt oma hääle annab.

End ise üles töötanud miljonärist Sulik on varasemalt viidanud võimalusele, et Slovakkia võib ühisraha üle parda heita. EFSFis näeb ta «suurimat ohtu» eurole.

Slovakkias, euroala vaesuselt teises riigis Kreekale eriti kaasa ei tunta.

Suliku erakond on viimasel ajal populaarsust kaotanud ning Euroopa Liidu abipakettide materdamine on üsna kindel viis rahva hulgas positiivseid emotsioone tekitada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles