Maailma tööstustoodang peatub pidurikriginaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstustoodang.
Tööstustoodang. Foto: SCANPIX

Maailma tööstustoodangu taastumine jäi augustis sisuliselt toppama. Eile avaldatud andmed hävitasid lootuse, et globaalmajandus teisel poolaastal reipalt taastuma hakkab.

Nii Aasias, Euroopas kui USAs osutavad ostujuhtide indeksid (PMI) madalaimale aktiivsusele alates 2009. aasta keskpaigast, mil maailmamajandus alles tasapisi langusest välja ukerdas.

Antud andmete valguses ei ole erilist põhjust loota, et maailmamajandus taastuks tempokalt selle suve «topeltkriisist» – USA laenulae vaidlusest ja euroala perifeeria sügavast usalduskaotusest.

Maailma aktsiaturud näisid tundvat kergendust, et andmed – eriti USA osas – veelgi hullemaks ei osutunud, kuid USA aktsiad olid eile pärastlõunal New Yorgis siiski languses.

JPMorgani globaalne ostujuhtide indeks kukkus juulikuise 50,7 juurest 50,1 peale – mis tähendab, et tootmissektor on pärast aasta alguses sooritatud spurti taas «kasvuraskustes».

Kuigi PMI ei ole tootmissektori tervisliku seisundi määramiseks täiuslik vahend, toetavad seda seekord ka tärkavate turgude põdurad tootmis- ja tellimusnäitajad, viidates globaalse nõudluse nõrgenemisele.

USA tootmissektori PMI oli augustis 50,6 – mitte 48,5, nagu kartsid investorid – kuid samas on siiski tegemist viletsaima aktiivsusega alates 2009. aasta juulist. Bank of America Merrill Lynchi analüütik Neil Dutta ütles, et USA majandus on «nõrk, aga kokku veel ei kuku».

Samalaadseid probleeme võis täheldada üle kogu Aasia. Hiina juhtivad PMI indeksid osutasid vaevumärgatavale kasvule, mis on aga kõvasti allpool kõrgeid kasvuootusi.

Jaapani PMI langes tagasi kolme kuu rekordmadalusse ja jutustab sellest, et märtsikuise tsunami tagajärjed annavad endast siiani tugevasti tunda. Lõuna-Korea ja Taiwani indeksid kukkusid järsult.

Credit Suisse’i Aasia analüütik Robert Prior-Wandesforde ütles: «Kahjuks ei jää muud üle, kui tunnistada, et suur osa Aasiast on ülimalt tundlik USA ja Euroopa arengute suhtes.»

Konsultatsioonifirma Markiti analüütiku Chris Williamsoni sõnutsi olid Euroopa näitajad isegi halvemad, kui augusti keskel pakutud esialgsed numbrid, osutades sellele, et «2009. aasta oktoobris alanud tööstustoodangu taastumine on jõudnud lõpule».

Euroopa aeglustumine on levinud ka Saksamaale ja Prantsusmaale.

Immuunseks pole osutunud ka euroala-välised maad: langesid nii Šveitsi, Rootsi kui Suurbritannia indeksid, viimase puhul ilmus ekraanile nukker number 49, mis osutab langusele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles