Osariigid valmistuvad USA pankrotiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA.
USA. Foto: SCANPIX

USA osariigid valmistavad varuplaane juhuks, kui föderaalvalitsus raskustesse satub, peatades maksed ja seades ohtu nende eelarved.


California kavatseb võtta homme iga-aastase võlakirjaoksjoni asemel 5 miljardi dollarilise vahelaenu.

Virginia kaalub lühiajalise laenu võtmist osariigi omast kassast, kui rahandusministeeriumi ülekanded ajutiselt katkevad.

Maryland, mille kolmekordse A reitingu Moody's laenulae kriisi tõttu vaatluse alla on pannud, lükkas edasi läinud nädalaks plaanitud võlakirjaoksjoni.

Isegi kui seadusandjad maksekatkestuste vältimiseks mingisuguse kokkuleppe kokku klopsivad, seisavad osariigid, omavalitsused ja linnad silmitsi uue probleemide-komplektiga: arutusel olevad eelarvepuudujäägi kärpimise plaanid ähvardavad kasinusega ajal, mil nad hiljutisest majanduslangusest veel täielikult toibunud ei ole.

«Pole mingi saladus, et osariikidel läheb valusaks,» ütles Financial Timesile Virginia osariigi rahandusjuht Ric Brown.

Standard & Poor's hoiatas möödunud nädalal, et võib juba üksnes eelarvekärbete tõttu langetada mõnede USA osariikide ja linnade reitinguid.

«Riigi roll väheneb ning see mõjutab teatud osariike ja linnu rohkem kui teisi,» ütles S&P USA osariikide ja kohalike omavalitsuste reitingute osakonna juhataja Steve Murphy.

«Osariikidel on just seljataga karmide kärbete raund ja neil ei ole olnud aega taastumiseks.»

Viimaste aastatega on osariikidel tekkinud kokku ligi 500 miljardi dollari suurune eelarvepuudujääk, kuna maksulaekumised on langenud.

Omavalitsuste võlakirjade turg on aga alles hiljuti stabiliseeruma hakanud – pärast aasta alguse tormilisi aegu, kui investorid, tundes muret maksekatkestuste sagenemise pärast, oma rahad välja tõmbasid.

«Kuna keegi ei tea, kustkohast eelarvet kärbitakse, on osariikides palju ebakindlust,» ütles Kil Huh uuringufirmast Pew Center.

Ligikaudu kolmandik osariikide eelarvetest tuleb riigikassast.

Eriliselt kardavad osariigid Medicaidi, vaeste jaoks mõeldud tervishoiuprogrammi kärpeid, mida rahastavad osariigid ja föderaalvalitsus ühiselt.

On kõlanud ettepanekuid, et osariigid peaksid hakkama maksma üle poole Medicaidi kulutustest või karmistama programmiks kvalifitseerumise tingimusi.

Kolmekordse A reitinguga Virginia ei sõltu oma sotsiaalprogrammide osas eriti palju föderaalrahadest. Tänu geograafilisele asukohale Washington DC läheduses töötab aga suur protsent sealseid elanikke föderaalvalitsuses ja USA relvajõududes, mis tähendab, et suured koondamised nimetatud valdkondades mõjutaksid neid oluliselt.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles