Ministeerium tahab välisspetsialistide palkamise soodsamaks muuta

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arendustöötaja kaasamise toetust on saanud ka alkoholitootja Liviko.
Arendustöötaja kaasamise toetust on saanud ka alkoholitootja Liviko. Foto: Liis Treimann

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mille kohaselt hakkab EAS kinni maksma kuni 100 protsenti välisspetsialisti värbamise ja palga kuludest.


Praegu hüvitab EAS arendustöötaja kaasamise toetuse raames kuni 50 protsenti kuludest. Sel nädalal kooskõlastusringile saadetud eelnõu näeb aga teatud juhtudel ette kõrgemad toetusmäärad.

«Et muuta meedet ettevõtjatele atraktiivsemaks, tõstetakse piirmäärasid nende ametikohtade puhul, millel kehtib eeldus, et töötaja peab alaliselt viibima Eestis,» selgitavad majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ametnikud eelnõu seletuskirjas. Piirmäär tõuseb 50 protsendilt 70ni. Tõstmise vajadust põhjendab ministeerium sellega, et teatud valdkondades on huvi arendustöötaja kaasamise toetust taotleda oodatust oluliselt väiksem.

Lisaks tekib eelnõu kohaselt ülikoolidele võimalus palgata intellektuaalomandi kommertsialiseerijaid nii, et EAS hüvitab nende värbamise ja palga kulud 100-protsendiliselt, seda kuni 9000 euro ulatuses.

Hiljuti tehtud eeluuring tõi esile terava probleemi ettevõtete võimekuses olla teadus- ja arendusasutustele ning ülikoolidele tehnoloogiasiirdes ja intellektuaalomandi kommertsialiseerimises võrdväärseks partneriks, selgitas ministeerium muudatuse tagamaid. Ühe soovitusena toob uuring välja terava vajaduse ärivaldkonnas kompetentsete tehnoloogiasiirde ehk intellektuaalomandi kommertsialiseerimise ekspertide järele. Teisalt on ettevõtete teadus- ja arendustegevuste mahud Eestis on Euroopa keskmisega võrreldes siiski oluliselt madalamad, mistõttu ei ole majanduslikult otstarbekas ettevõtete endi poolt palgale võtta väga spetsialiseeritud valdkondade (materjalide, bio-, tervishoiutehnoloogiates jne) intellektuaalomandi kommertsialiseerimiseksperte.

Raha arendustöötaja  kaasamise toetuse maksmiseks saab EAS Euroopa Sotsiaalfondist. Toetuse eelarve aastateks 2007-2013 on 10,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles