Ekspert: Kreeka pankrot pole kõige hullem

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp Ateenas
Kreeka lipp Ateenas Foto: SCANPIX

Kreeka võlausaldajad võivad olla valmis riskima planeeritud ja juhitud pankrotiga, et riigi võlakriisi lahendada, ütles maailma suurima rahvusvaheliste finantsettevõtete grupi juht.


«Ma ei usu, et ajutine ja osaline maksejõuetus - kui see piirdub riigivõlakirjadega - oleks ilmtingimata see kõige hullem variant,» vahendab Bloomberg Rahvusvahelise Rahanduse Instituudi juhi Charles Dallara sõnu.

Euroopa Keskpank, Euroopa Komisjon ja Kreeka on aga kindlalt igasuguse pankroti vastu. Üheks lahenduseks selle vältimiseks on nad pidanud erasektori kaasamist Kreeka järgmisse päästepaketti.

Reitinguagentuur Standard ja Poor’s hoiatas aga sel nädalal, et Kreeka muutub tõenäoliselt maksejõuetuks, kui annab järele Prantsusmaa pankade soovitatud võlakirjade pikendamise plaanile. Pärast seda Saksamaa, kes esialgu oli Prantsuse skeemist huvitatud, distantseerus sellest. Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble nimelt ütles eile, et näeb palju pooltargumente Prantsusmaa pankade ettepanekute alternatiividele.

«Me jääme oma eesmärgi juurde ning jätkame koos erasektori ja partneritega Eurogrupis töötamist erasektori kaasamise skeemi kallal, mis panustab oluliselt Kreeka jätkuprogrammi, vältides samal ajal valikulist maksejõuetust,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Amadeu Altafaj eile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles