Virve Roosimägi: juhtimises peame 2005. aasta tasemelt minema pääsema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimased uuringud on kahjuks näidanud, et Eesti areng on peatunud. Oleme oma mõtteviisilt paljuski veel aastas 2005. Me ei ole suutnud jõuda efektiivse tegutsemiseni.

Olen lähemalt kokku puutunud nii  Skandinaavia kui Aasia ettevõtetega ja  võin oma kogemusest öelda, et mõlemal pool on paljud asjad paremini paigas, toimitakse süsteemselt. Malli oleks neilt võtta üksjagu, aga eestlane soovib toimetada omapäi, tahab ise komistada. Tean, et seda arusaama on raske ühe või kahe koolitusega muuta, sest areng on paljuski meie mõttemudelis kinni ning muutused võtavad aega, et saavutada eesmärgipärasemat lähenemisviisi.

Aga meie põhjanaabritelt oleks eeskuju võtta just selles osas, et juhid mõtleksid oma sammud läbi süstemaatilisemalt ja täpsemalt ning rakendaksid muutuvas majanduses efektiivsemaid juhtimismudeleid. Juhid võiksid rohkem keskenduda sellele, et leida iga ameti jaoks õige inimene ning neid seejärel enam usaldada. Tihti puudub ettevõtetes süsteemne personali koolitamine. Meie juhtidel oleks vajalik tegeleda just pikemaajalise plaanimisega. Väga palju takerdub firmade areng pikaajalise vaate ehk visiooni puudumise taha.

Mulle meeldis ühe Norra tippjuhi ütlus, et tema eesmärk on juhtida ettevõtet, kus tulemuseks on null viga.  Mis tähendab seda, et plaanimine peab hõlmama pikemat perioodi ja olema suunatud tulevikku.  Kui me teame, mida me tahame, saame vältida ka ebaõnnestumisi.

Virve Roosimägi on Addenda koolitusfirma asutaja ja juht

Avaldatud Directori blogis ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles