Eksperdid palgatõusu piiramise kava mõistlikuks ei pea

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Saksamaal paikneva Kieli Maailmamajanduse Instituudi eksperdid ei pea Euroopa Komisjoni palgatõusu piiramise kava mõistlikuks.


Osana liikmesriikide majanduspoliitikate suurema ühildamise kavast plaanib Euroopa Komisjon hakata jälgima tööjõu ühikukulude kasvu liikmesriikides ehk seda, kui palju muutuvad tööjõukulud ühe ühiku kauba või teenuse tootmiseks. Kui tööjõu ühikukulude indikaator liigub etteantud piiridest välja ning riik midagi ette ei võta, siis on võimalik talle määrata trahv. Eesti tööjõukulude kasv pole viimastel aastatel jäänud kavandatavate piiride sisse.

Hiljuti avaldatud analüüsis nimetavad Kieli Maailmamajanduse instituudi eksperdid püüdu võrdsustada tööjõu ühikukulude kasvu euroalas lausa absurdseks. ÜRO poolt 75 maailma juhtiva mõttekoja hulka nimetatud instituudi ekspertide sõnul põlistaks see tööjõu ühikukulude erinevuse, kuid just see erinevus on probleem, mitte erinev kasvukiirus.

Lisaks märgivad eksperdid, et valitsused ei saa turumajanduses erasektori palku otseselt mõjutada, mistõttu riikide karistamine tööjõu ühikukulude kriteeriumi mittetäitmise eest pole mõistlik.

Euroopa Komisjoni kava on arvustanud ka nii Eesti kui Euroopa ametiühingud. Euroopa Komisjon ei nõustunud tööjõu ühikukulude indikaatorile osaks saanud kriitikat kommenteerima, ehkki Postimees seda palus. Küll aga ütles komisjoni pressiesindaja Pia Seppälä, et komisjon kaalub nüüd selle indikaatori osas muutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles