Kreeka peaminister: vahe meie ja teiste eurotsooni riikide laenuraha hinnas ei ole jätkusuutlik

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister George Papandreou
Kreeka peaminister George Papandreou Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister George Papandreou ütles, et praegused vahed Kreeka ja teiste eurotsooni riikide võlakirjade intressides ei ole rahaliidus jätkusuutlikud.

«Meie majandusliidul ei ole kõiki vajalikke võimalusi laiemate probleemidega tegelemiseks. Kõige tõsisem probleem, millest iga kreeklane aru saab, on praegused intressimäärade vahed,» vahendab Reuters  Papandreou sõnu.

Peaministri sõnul on laenuraha hind Kreeka jaoks praegu oluliselt kõrgem kui Saksamaa ja paljude teiste Euroopa riikide jaoks. «See ei ole rahaliidus jätkusuutlik,» kinnitas ta.

Euroopa keskpanga nõukogu liige Ewald Nowotny tõdes varem, et Kreeka ei ole täitnud abipaketi nõudeid. Eurotsooni rahandusministrid kogunevad esmaspäeval ning peaksid siis arutama ka Kreeka küsimust.

Nowotny väljaütlemine oli esimene kinnitus, et  Kreekas viibiv Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni ja Rahvusvahelise Valuutafondi ühine inspektorite meeskond on leidnud Kreeka abipaketi tingimuste täitmises puudujääke.

Eurotsooni rahandusministriteni peaks inspektorite raport jõudma maikuu lõpuks ning tõenäoliselt langetatakse Kreekat puudutavad uued otsused juunis või veelgi tõenäolisemalt juulis, andmaks kõikidele osapooltele kokkuleppimiseks aega ning tagamaks Kreekas laiapõhjaline poliitiline toetus, märgib Reuters.

Kreeka ministrid on tõdenud, et on ebatõenäoline, et riik suudaks kapitaliturgudele naasta ning laenata sealt tuleval aastal vajaminevad 27 miljardit eurot ning 2013. aastal lisaks veel 38 miljardit eurot nagu näeb ette IMFi ja Euroopa Liiduga allkirjastatud programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles