Analüütik: Putini plaan pärsib majandust

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa kroonikakanalid näitavad, kuidas majandusametkondade juhid raporteerivad president Vladimir Putinile üha kiirenevast majanduskasvust, kuid tegelikkuses ei paista kiiret kasvu kusagilt, väidab Rosbalti vaatleja Sergei Šelin.

Avalikkusele näidatud plaanid kinnitavad Šelini sõnul fakti, et Putinil siiski on plaan, kuidas majandust tõsta. Analüütik loetleb seejärel majandusteraapia olulisimaid elemente.

-Kõikidele olulistele ametikohtadele edutatakse tehnokraadid, kes on võimule absoluutselt ustavad ning hoiduvad järjekindlalt iseseisvatest otsustest. Neil lasub vaid üks ülesanne – täita kõrgemalt poolt tulevaid korraldusi.

-Kõigutamatult suurendatakse kontroll- ja järelevalveorganite võimu. Igaüks, olgu ta ettevõtja, tähtis ametnik või lihtkodanik  - teda peab jälgima nii, et ta kardaks paaniliselt korda saata midagi nn varju jäävat.

-Riigi tulud ja kulud tuleb viia tasakaalu, säilitades seejuures hiiglaslikud kulutused jõustruktuuridele, kärpides pensione, hariduskulusid, tervishoidu ja teedeehitust.

-Arendada eesrindlikke majandusharusid selliselt, et hoolikalt välja filtreeritud ärimeestele antakse eelarvelisi ja pooleeelarvelisi vahendeid ilusti vormistatud projektide jaoks. Selles süsteemis pole kohta vabale ettevõtlusele, kuid inflatsioon jääb väikeseks, eelarve tasakaalu ning kuulekas ja kontrollitud ettevõtlus tunneb ennast hubaselt. Samal ajal pole lootust vabadele finantseerimisallikatele ja loomingulisele tööle. Majanduse garantideks tõusevad ustavad ja kuulekad inimesed, kes täidavad juhtkonna silmis õigeid ülesandeid heaks kiidetud viisil.

Selliselt saavutatakse kindel, kuid väga väike majanduskasv. Kui tänavu kujuneb Venemaa majanduskasvuks kask protsenti, siis tuleb arvestada, et pool sellest saavutatakse vaid statistikaameti abiga, Järele jääv üks protsent majanduskasvu on aga kolm korda vähem kui ümbritsevas maailmas.

Kui nafta maailmaturu hind püsib tasemel 50-60 dollarit barrelilt, siis tagab see Venemaale ajavahemikus 2018-2020 1-1,5protsendilise majanduskasvu. Samal ajal on viimase kümnekonna aasta jooksul kulutused Venemaa meditsiinile vähenenud eelarves varasemalt 12,1 protsendilt 10,8 protsendini. Haridusele tehtavad kulutused vähenesid 11,8 protsendilt  9,9 protsendile. Selline trend suurendab veelgi vahet, mis valitseb Venemaa ja arenenud riikide vahel.

Samal ajal satuvad nn päriselus tegutsevad ettevõtted üha suurema kontollijate armee surve alla ning varimajjandusse sundumisest saab neile ainuke viis, et tegevust jätkata.

Tsentraliseerimise uus laine viib selleni, et ülaltpoolt saadetakse täitmiseks allapoole üha rohkem ebavajalikke ja ebakompetentseid algatusi. Ettevõtete tegevus osutub võimalikuks üksnes väga tihedas seotuses riigikassaga.

Venemaa ettevõtlusega kokku puutuvad inimesed peavad aga tõdema, et kui veel hiljuti valitsesid seal tänapäevased töömeetodid, siis praegu täheldatakse töötajate kompetentsuse langust, juhtide ebakompetentsust ja instinktiivset tagasi langemist nõukogudeaegsete standardite juurde. Ettevõtted muutuvad ühelt poolt kontrollijate armee ees abituteks, kuid saavutavad samal ajal monopoolse seisundi klientide ees. Klientidega suheldes võtavad maad nõukaaegsed formuleeringud stiilis, et „ teid on palju, aga mina olen üksi.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles