Saab saab uue hoobi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Saab Automobile seisab silmitsi uute raputustega: tegevjuht teatas tagasiastumisest ning omanik räägib vajadusest räsitud «rootslase» pinnalhoidmiseks värsket raha koguda.


Hollandi ettevõtja Victor Muller, kes Saabi mullu pankrotist päästis, lubas ise ajutiselt tegevjuhitoolile istuda - kuniks firmat viimased kuus aastat tüürinud Jan Ake Jonssonile asendaja leitakse. Mõlemad mehed kinnitavad, et tülli nad keeranud pole.

Analüütikud ütlevad aga, et niivõrd kogenud tegevjuhi kaotsiminek, kes olnud Saabi pardal juba 40 aastat, on elu eest võitleva autofirma jaoks valus hoop.

Saabi Amsterdami börsil noteeritud emafirma Spyker Cars teatas eile 2010. aasta netokahjumiks 218 miljonit eurot, müüki kogunes 819 miljoni euro eest.

Spyker ostis Saabi mullu General Motorsilt. Mulleri käes on ligikaudu 35 protsenti Spykerist. Ta ütles, et Saab püsib kursil, et aastaks 2012 kasumisse jõuda ning andis mõista, et on väga frustreeritud sellest, et avalikkus tema edu suhtes nii skeptiliselt meelestatud on.

«Küünilisust on niivõrd palju, et kui ma ütlen, et mingi asi on punane, siis mõtlevad inimesed kohe, et see asi on hoopis must,» ütles ta Financial Timesile. «Ainus viis, kuidas me kahtlejatele koha kätte saame näidata, on saavutuste kaudu.»

Ta ütles, et otsus 13,6 miljonit eurot uut kapitali kokku ajada uute aktsiate emiteerimise ja omaenda investeerimisfirmast laenatud 9,5 miljoni euro aktsiateks konverteerimise teel on tark ja mõistlik meede, mitte märk uuest finantskriisist.

Saab müüs mullu vaid veidi alla 32 000 auto. Parim aasta on seni olnud 2006, mil 130 000 autot endale omaniku leidsid. Muller aga ennustab taastumist, sest tulemas on uued mudelid ja inimesed «mõistavad, et me oleme kolme aasta pärast ikka veel pildis».

Ta tunnistas, et täita tänavust eesmärki - müüa 80 000 autot - läheb vist raskeks. Ta lisas, et peamine eesmärk on pidada finantsplaanist kinni ka siis, kui eesmärk täitmata jääb.

Muller ütles, et Jonsson teatas talle oma lahkumissoovist juba möödunud aastal, tuues põhjuseks perekondlikud asjad. Kuid firma lootvat «väga varsti» järeltulija välja kuulutada.

Spyker avalikustas, et 400 miljoni eurosest laenust, mille Euroopa Investeerimispank mullu Saabi päästmiseks andis Rootsi valitsuse käendusel, on järel veel 185 miljonit eurot.
Muller usub, et Vene ettevõtja Vladimir Antonov tuleb varem või hiljem suurinvestorina Spykerisse tagasi.

Antonov oli nimelt sunnitud mullu oma aktsiad maha müüma, kuna Rootsi hakkas muretsema mehe väidetavate sidemete pärast organiseeritud kuritegevusega. Antonov on selliseid sidemeid salanud ning tõotanud Spykerisse uuesti investeerida. Hiljuti nõustus venelane ostma ära Hollandi firma tillukese sportautoäri.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles