Ettevõtjad ootavad uuelt valitsuselt tuge rahvuslikule kapitalile

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui teised osalejad tööandjate keskliidu konverentsil «Tuulelohe lend» kohvipausilt naastes end tasapisi toolidele tagasi sättisid, valmistus IRLi esimees Mart Laar trepimademel kükitades oma esinemist ette.
Kui teised osalejad tööandjate keskliidu konverentsil «Tuulelohe lend» kohvipausilt naastes end tasapisi toolidele tagasi sättisid, valmistus IRLi esimees Mart Laar trepimademel kükitades oma esinemist ette. Foto: Priit Simson

Ärimehed soovivad, et uus valitsus toetaks rahvuslikule kapitalile kuuluvaid firmasid, millel on eeldus kasvada rahvusvaheliselt edukaks tegijaks – nii võiks kokku võtta huvitavaima seisukoha, mis koorus välja tööandjate keskliidu konverentsil.

Riskikapitalist Allan Martinson ütles konverentsil esinedes, et välismajanduspoliitika, mis keskendus välisinvesteeringute mee­litamisele riiki, on aegunud.

«Kümme aastat tagasi oli õige seisukoht, et meie päästja on välismaine onu, kes tuleb siia ja ehitab tehase,» ütles Martinson. «Aga välisinvesteeringud on jäänud väärtuse loomise osas allapoole otsa.»

Martinson tõi näiteks paljukiidetud Skype’i, mille Eesti töötajate loodud lisandväärtus on meie majanduse kontekstis väga kõrge, kuid Skype’i keskmisega võrreldes on kümme korda madalam.

«Võtmeküsimus meie majanduse uueks tõusuks on omaenda skaibid, mis kuuluvad omaenda ettevõtjaile,» märkis Martinson. «See eeldab välismajanduspoliitikat, mis on oluliselt teistsugune kui kümme aastat tagasi.»

Ka Baltika juht Meelis Milder märkis, et toetada oleks vaja ettevõtjaid, kes loovad väärtusi Eestis. «Peame endalt küsima, kui palju Eesti ekspordist on Eesti eksport ja kui palju on kellegi teise logistiline struktuur, kus suurettevõtte sees mingi kaup liigutatakse Eestisse, lisatakse siin midagi ja liigutatakse taas välja,» lausus ta.

Loe edasi Postimees plussist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles