Rehn ennustab Kreekale tulevaks aastaks taastumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi majandusvolinik Olli Rehn
ELi majandusvolinik Olli Rehn Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu majandusvolinik Olli Rehn ennustab, et Kreeka majandus hakkab 2011. aasta teises pooles taastuma.

Olli ütles eile: «Tuleval aastal hakkab Kreekale paistma tunneli lõpp, aasta teises pooles saab langusest kasv.»

Rehn külastas Ateenat kaks päeva pärast Rahvusvahelise Valuutafondi tegevdirektorit Dominique Strauss-Kahni. Mõlemad üritavad leevendada kohalikke poliitilisi pingeid, mille ELi-IMFi abipakett ja sellest tulenev kiirendatud reformiprotsess on tekitanud.

Eile avaldatud poole aasta arvamusküsitluse järgi on sotsialistist peaministri George Papandreou poolehoid 33 protsendi peal ehk kõige madalam, mis seni nähtud. Samal ajal ütlesid ligi 80 protsenti vastanutest, et majanduslik olukord raskeneb.

Eurovoliniku suhteliselt helgele ennustusele eelnes päeva jagu intensiivseid läbirääkimisi Ateenas. Muuhulgas grillisid teda vasakäärmuslastest parlamendiliikmed, kes nõudsid selgust küsimuses, kas ELi-IMFi programm ikka tagab Kreekale pääsu maksekatkestustest.

Rehn ütles, et Kreeka kärpepingutused on tänavu olnud «muljetavaldavad», kuid et nüüd peab järgnema «struktuursete reformide teine laine», mis on vajalik jätkusuutliku kasvu saavutamiseks.

Meetmetena mainis volinik kulukärpeid riiklikes ettevõtetes, paindlikumat palgapoliitikat erasektoris, nn «suletud» elukutsete liberaliseerimist ning erastamise kiirendamist.

Eile avaldatud Kreeka statistikaameti esialgsed andmed näitasid, et majanduslangus kolmandas kvartalis süvenes. Majandus kuivas aastatagusega võrreldes kokku 4,6 protsendi, eelmise kvartaliga kõrvutades aga 1,3 protsendi võrra.

Kolmanda kvartali langus osutus ühtlasi hullemaks kui analüütikud olid prognoosinud – võttes arvesse seda, et tegemist on turismi kõrghooajaga, mis on Kreeka suurim majandussektor.

Kreeka majandus on olnud järjepidevalt teel allamäge juba alates 2008. aasta kolmandast kvartalist. Rahandusministeerium prognoosib aastaks 2011 edasist umbes 3-protsendilist langust – lisaks tänavusele 4,2 protsendile.

Ametlik töötusmäär tõusis septembris augustikuiselt 12,2 protsendilt 12,6 protsendi tasemele, mullu samal ajal oli töötus 9,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Rehn ütles, et Euroopa Komisjon teeb jaanuaris ettepaneku pikendada Kreeka 110 miljardi euro suuruse EL-IMFi laenu tagasimakseperioodi keskmiselt 7,5 aasta peale, et «välistada Kreeka refinantseerimisvajaduste kuhjumist aastail 2014 ja 2015».

«See seab Kreeka ühistele alustele Iiri võlaga ja tagab liikmesriikide võrdse kohtlemise,» ütles ta.

Sotsialistid üritavad meetmeid tuleval nädalal kiirkorras parlamendist läbi lükata, et Papandreou saaks ELi tippkohtumisel näidata ette häid tulemusi ja suurendada šansse, et laenupikendus tõesti tuleb.

Riigiettevõtete 800 miljoni eurone kulukärbete programm tähendab Kreeka jaoks seda, et riigiettevõtetes jääb aastapalkade laeks umbes 50 000 eurot. Palgareformide ettepanekud näevad aga välja sellised, et eraettevõtted saaksid õiguse palku kärpida, kui lubavad vastutasuks töötajaid mitte koondada.

ELi-IMFi missiooni juht Kreekas Poul Thomsen ütles eile: «Kreekal tuleb kärpida palku riigiettevõtetes, millest paljud maksavad oma töötajatele tunduvalt üle riigi keskmise.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles