Arrak: vaid käibemaksu võib tõsta

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Majandusekspert Andres Arraku väitel tasub maksudest kaaluda vaid käibemaksu tõstmist ja sedagi mitte kohe järgmisel aastal.


«Põhimõtteliselt ma oleksin nõus, et kui üldse mingit maksu tõsta, siis käibemaksu. Käibemaks maksustab ju tarbimist ja kaudselt seetõttu soodustab säästmist, rääkis Arrak Vikerraadio saates «Uudis+».

«Pikemat perspektiivi silmas pidades, siis kui üldse midagi täiendavalt maksustada, siis igal juhul mitte kõiki neid asju, mis on seotud investeerimise ja tootmisega.»

Seda õigustaks tema sõnul ka see, et viimastel aastatel kippusid pea kõik «peomeeleolus» liigselt tarbima. Tema sõnul võiks kõne alla tulla ka mõne aktsiisimaksu tõstmine.

«Kuid, jah, siin me jõuame jälle selleni, et see kütab inflatsiooni üles, kui loodetavasti võiks aastaks 2011 lainetus vaibuda. Kahtlemata lükkab ta inflatsiooni vaibumise jälle edasi.»

Arrak seisis samas vastu kõigile teistele maksutõstmistele ja muudele otsustele, kus oskamatu riik lihtsalt karistab tavakodanikke ja majandust.

«Oma juhtimisvea, planeerimisvea lükkame lastega peredele, lükkame nendele, kes gaasiga maja kütavad, kes suitsetavad ja viina joovad ja nendele, kes bensiini või diislit autopaaki kallavad.»

Näiteks ei tohi tema sõnul lükata edasi esimese lapse tulumaksuvabastust, sest inimesed on sellega juba pikemat aega arvestanud ja teinud selles teadmises otsuseid. «Majandus kannatab siis kõige rohkem, kui petetakse majandussubjektide ootusi.»

Arraku sõnul on suur totrus ka, kui kehtestada kõne all olnud automaks selliselt, kus maksustatakse autosid CO2-väljalaske põhjal. Nii tabaks otsus rängalt näiteks vana Žiguliga talumeest, kes üritab rasketes oludes ellu jääda, samas kui tegelikult on maksu eesmärk vähendada n-ö Hummerite ostmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles