Vaata, millised Euroopa riigid said vene sanktsioonidest enim kahju

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ei ole NATO analüütiku hinnangul vastusanktsioonidega Euroopa Liidu riike valusalt mõjutada suutnud.
Venemaa president Vladimir Putin ei ole NATO analüütiku hinnangul vastusanktsioonidega Euroopa Liidu riike valusalt mõjutada suutnud. Foto: Reuters / Scanpix

NATO kaitsevaldkonna ökonomist Edward Christie tegi kokkuvõtte, milliste Euroopa riikide majandust on Ukraina kriisiga seotud sanktsioonid enim mõjutanud.

Ta leiab, et võrreldes Venemaa majandusele tehtud kahjuga (SKT langes 2015. aasta esimeses kvartalis aastaga 2,2%) on mõju lääneriikidele olnud väike. Võrreldes 2014. ja 2015. aasta esimese kvartali ekspordinumbreid, leidis NATO, et kogu eksport (Venemaa + teised riigid) on aastaga vähenenud vaid seitsmel Euroopa riigil, sh kõigil Balti riikidel.

Suurimad kaotajad (ekspordi langus 2015 I kv vs 2014 I kv):
Leedu -4,7%
Soome -2,5%
Kreeka -1,6%
Läti -1,3%
Rootsi -0,9%
Eesti -0,5%
Belgia -0,3%

NATO järeldas, et kuna 21 riiki 28st on aastaga suutnud oma eksporti kasvatada, siis on suudetud Venemaa turu ärakukkumist teiste riikide abil kompenseerida. Euroopa Liidus keskmiselt kasvas eksport 3,5 protsendi võrra.

Kahju kannatanud riikidest peetakse analüüsis rängaks mõju vaid Leedule ja Soomele, sest neis riikides avaldub see tõenäoliselt ka SKT-s. Samas tänu eratarbimisele Leedu majandus tõenäoliselt siiski kasvab. «Tõendid näitavad, et viimsepäevakuulutajad eksisid,» võttis analüütik kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles