Riskilaenud etnilistele vähemustele tõid kaasa USA kinnisvarakriisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügikuulutused
Kinnisvara müügikuulutused Foto: SCANPIX

USA majanduslanguse päästis valla kinnisvaraturu kokkukukkumine, millele andsid tõuke röövelliku intressiga laenud etnilistele vähemustele.

Linnaosades, kus elasid etnilised vähemused, küsisid finantsasutused oma teenuste eest suuremaid intresse ja teenustasusid. Röövellik laenamine viis majade müügini laenude katteks ning see tõi kaasa kinnisvarakriisi riigis, vahendab Reuters American Sociological Review uuringut.

Kinnisvaraturu kokkukukkumine põhjustas viimase 80 aasta suurima languse, mille käes USA majandus siiani vaevleb.

Taolised laenud hakkasid etniliste vähemustega asustatud piirkondades levima 1990. aastatel koos hüpoteegiga tagatud väärtpaberite levimisega. See võimaldas finantsasutustel ühte kokku panna kõrge ja madala riskiga laenud, et nende haldamine edasi müüa, väitsid Prinstoni ülikooli Woodrow Wilsond avalike- ja rahvusvaheliste suhete kooli professor Douglas Massey ja doktorant Jacob Rugh oma uuringus.

Tulemusena kasvas 1993. aastast 2000. aastani riskilaenude osakaal etniliste vähemustega asustatud linnaosades 2 protsendilt 18 protsendini, väidavad Massey ja Rugh.

Isegi mustanahalised, kellel oli sarnane laenuajalugu ja kes pidasid maksegraafikust kinni sama täpselt kui keskmised valgenahalised laenajad, said suurema tõenäosusega kõrge intressiga riskilaene.

Uuringus jõutakse järeldusele, et USA kodanikuõiguste seadust tuleks täiendada ning luua mehhanism, mis avastaks diskrimineerimise ja karistaks neid, kes diskrimineerivad laenajaid etnilistel alustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles